Tercih Uzmanları, Educaturk'te 3 Gün Boyunca Öğrencilere Destek Verecek

Üniversite tercih döneminin bitmesine az bir zaman kala Harbiye’de bulunan İstanbul Kongre Merkezinde üniversite adaylarını yakından ilgilendiren Educaturk Üniversite Tercih Fuarı başladı. Fuarda uzmanlar, tercih konusunda öğrencilere yol gösteriyor.

Tercih Uzmanları, Educaturk'te 3 Gün Boyunca Öğrencilere Destek Verecek


İstanbul Kongre Merkezi’nde 23 Temmuz’a kadar sürecek olan Educaturk Üniversite Tercih Fuarı, üniversite adayları ile ailelerinin bütün sorularına cevap verecek şekilde konumlandırılan üç bölümden oluşuyor. Bu bölümlerden ilki, Türkiye’nin önemli 70’i aşkın üniversitesinin akademisyenleriyle hazır bulunduğu ’tanıtım alanı’. Aday öğrenciler bu alanda üniversiteleri ve bölümlerini yakından tanıyor; ayrıca, üniversitelerden burs ve yurt olanakları, uluslararası eğitim işbirlikleri, kampüs hayatı, staj ve kariyer olanakları hakkında da bilgi alıyor. Educaturk Tercih Danışma Merkezi alanında ise 15 uzman tercih danışmanından oluşan birimler, gençlerle özel görüşmeler yapıyor, aldıkları puan üzerinden tercih edebilecekleri üniversite ve bölümleri listeliyor ve son kararlarında yanlarında oluyor. Fuarın etkinlik ve seminer alanındaki programı ise zengin bir içeriğe sahip. Bu alanda, üniversitelerden uzman akademisyenler ’Hayat Tercihtir’, ’Nasıl Tercih Yapılmaz’, ’Geleceğin Tercihini Yapmak’, ’Doğru Tercihin Kuralları’, ’Gelecek Benim Tercih Benim’, ’Doğru Tercihin Püf Noktaları’ başlıkları altında sunumlar gerçekleştiriyor, gençlerin sorularını cevaplıyor.

Grikoç ismiyle tanınan Gökhan Müftüoğlu ve Rehber Öğretmen Murat Aydın üniversite tercihi konusunda bilgiler verdi.

Tercihle alakalı mantıksal ve duygusal taraf olduğunu dile getiren Grikoç Gökhan Müftüoğlu, ’’Duygusal tarafı ile konuşacak olursak; çok uzun zamandır emek veriliyor. Emeklerinin karşılığını alanlar, almayanlar ve arada kalanlar var. İstiyorlar ki bir an önce çözüme kavuşsun, gidelim de kurtulalım diyen grup var. Bir an önce şu valizleri dolduralım gidelim diyenler var. Duygularımız çok hızlı değişiyor ve bu bana biraz tehlikeli geliyor. Bu işin diğer yönü olan mantıksal tarafında vurgulanması gerektiğini düşünüyorum’’ dedi.



"Öğrenciler gaza gelmesin"

Tercihte sık yapılan hatalara değinen Müftüoğlu, ’’Kendi alanımda gözlemlediğim durumlar olsun, özellikle üniversiteye giden arkadaşlarımda ilerleyen yıllarda pişmanlıkla alakalı sözleri duyabiliyorum. ’Hocam zamanında gelmişim ama niye gelmişim. Keşke bir yılda hazırlansaydım’ cümlelerine çok fazla şahit olduk. Hatta bunların bir kısmıyla vaktiyle canlı yayınlar yaptık. Genelde bu arkadaşların bu tarafı düşündükleri takdirde doğru karar verebileceklerine inanıyorum. Benim şahsi kanaatim bu yönde. Gaza geliş değimiz bir nokta var; ’herkes gidiyor bende gideyim’. En büyük hatayı orada gözlemliyorum’’ şeklinde konuştu.



"Tercihte çok iyi araştırma yapılsın"

Öğrencilerin tercih yaparken araştırmaları çok iyi yapması gerektiğinin altını çizen Müftüoğlu, "Bizim zamanımızda da bu var. Çok fazla araştırma yapmadan tercih yapılıyor. Bir hocanın önüne kağıt koyup hocam alın tercihi yapın’ modu vardır. Bazı arkadaşlarda ’ben hep buna takıldım, kesinlikle bun yazacağım’ diyen arkadaşlarımız var. Kitapçıkları ve kılavuzları çok iyi incelesinler. YÖK Atlas mükemmel hizmet sunuyor, onu incelesinler. Bu fuar inceleyebilirler. Kararı bir anda değil, gerekirse son güne kadar düşünüp versinler. Bence çok iyi Ar-Ge yapmakta fayda var’’ diye konuştu.



"Yapmamız gerek şey sıralamaya göre tercih yapmak"

Tercihler puana göre mi yoksa sıralamaya göre mi yapılması konusunda bilgi veren Rehber Öğretmen Murat Aydın, "Bu her yıl konuştuğumuz durum. Yapmamız gerek şey sıralamaya göre tercih yapmak. Puanımız yanıltır. Doğru tercih için her zaman sıralamayı göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Öğrencilerin sık yaptıkları hatalar; puana bakmak, İstemedikleri bölümleri yazmak, istemedikleri üniversiteleri yazmak, istemedikleri şehirlere gitmek ve oralarda pişmanlık yaşayarak geri dönmek. O yüzden tercihte en büyük hatlarından birisi istemeyen yerlerin yazılması. Tercihte aileyi yanımıza almamız gerekiyor, karşımıza değil. Birlikte karar verilmesi gerekiyor’’ açıklamasında bulundu.

Tercih yaparken kesinlikle araştırma yapmamız gerekiyor diyen Aydın, ’’Araştırma sonucunda kendimize uygun yeri, mesleği ve hakikaten hayalinizin ne olduğuna bakacaksınız. Bunu yaparken, uzmanlardan kesinlikle tavsiye almak gerekiyor. İnternetten çok bilgiye ulaşabiliyoruz. Tercihi doğru yapmak ulaştığımız bilgiyi uzman tarafından doğrulatmak lazım. Böyle büyük fuara ilk defa katılıyorum, çok ciddi kuruluşlar var. Üniversiteler ve bölümler hakkında bilgi almak için güzel bir organizasyon. Öğrencilerin ve velilerin burada her türlü bilgiye ulaşma şansı var’’ ifadelerini kullandı.

Fuar boyunca Grikoç Gökhan Müftüoğlu, Educaturk’te

Düzenlediği motivasyon etkinlikleriyle gençlere büyük fayda sağlayan Grikoç Gökhan Müftüoğlu, son karar sürecinde de üniversite adayı gençlerin yanında olmak için Fuarda bulunuyor. 23 Temmuz tarihine kadar düzenlenecek olan 9 Grikoç etkinliğinde, en iyi tercihin nasıl yapılabileceği sorusunun cevabı başka başka yöntemlerle aranacak, “tercihlere sahip çıkalım” denilecek. Grikoç Gökhan Müftüoğlu’na etkinliklerde rehber öğretmen Murat Aydın ve klinik psikolog Beyhan Budak eşlik ediyor.

Başarı bursunu kazanma şansı

Üniversite Tercih Fuarı’nda gençlere büyük destek Educaturk’ten geliyor. Tercih fuarına gelen ve Educaturk Başarı Bursu standındaki formu dolduran adayların arasından, LYS ana puan türlerindeki en yüksek puan ortalamasına sahip adaylara burs verilecek. Educaturk Başarı Bursu her ana puan türünde (MF, TM, TS ve Dil) 3’er bin TL olarak belirlendi.
Kaynak: İHA