AP İnsan Hakları Heyeti Filipinler'de

Heyet, uyuşturu savaşına yönelik eleştirileri nedeniyle tutuklandığı öne sürülen Senatör Lima'yı hapishanede ziyaret etmeyi planlıyor.

Avrupa Parlamentosu (AP) insan hakları alt komitesi üyelerinden oluşan heyet incelemelerde bulunmak üzere Filipinler'e gitti.

Başkent Manila'ya dün ulaşan heyet, 4 günlük ziyaret kapsamında ülkedeki siyasi durum ve insan hakları ihlali iddiaları konusunda yerinde gözlemler yapacak.

İsveçli Soraya Post'un başkanlığını yaptığı heyette Avusturya'dan Josef Weidenholzer, Danimarka'dan Rikke Karlsson ve Macaristan'dan Adam Kosa görev alıyor.

Heyet, ülkedeki ilk gününde Filipinler Senatosunu ziyaret etti. Heyet Başkanı Post, burada yaptığı açıklamada, ziyaretin 'Filipinler'deki durumu daha iyi anlayabilmek için yerinde fotoğraf çekmeyi amaçladığını' söyledi.

Post, Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin uyuşturucu çetelerine karşı başlattığı savaşta işlenen insan hakları ihlallerine yönelik eleştirileri sebebiyle tutuklandığı öne sürülen muhalif Senatör Leila de Lima'yı hapishanede ziyaret etmeyi planladıklarını belirtti.

Heyetin temasları kapsamında Dışişleri Bakanı Alan Peter Cayetano'nun yanı sıra sivil toplum örgütleri temsilcileriyle de bir araya geleceği kaydedildi.

Post, Duterte ile görüşüp görüşmeyeceklerine dair soruya henüz herhangi bir görüşme ayarlanmadığı yanıtını verdi. Post, 'Belki ayarlamalıyız, ilginç birine benziyor.' ifadelerini kullandı.

Duterte, ziyaret öncesinde AB cephesinden gelen eleştirilere karşı birliğin kendi standartlarını Filipinler'e dayatmaması gerektiği yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

Filipinler hükümeti, ülkedeki Müslüman azınlıklıkların haklarının korunmasına yönelik AB diplomatik destek misyonunun çalışmalarına da artık ihtiyaç olmadığını bildirmişti.

AB, yıl başında Filipinler'de Duterte'nin uyuşturucuya karşı başlattığı savaştaki yargısız infazların ve diğer insan hakları ihlallerinin aydınlatılması için uluslararası soruşturma başlatılması çağrısı yapmıştı. Avrupa Parlamentosu da Senatör Lima'nın serbest bırakılmasını talep eden bir kararı kabul etmişti. AB, Duterte'nin ülkede cezai sorumluluk yaşının 15'ten 9'a indirilmesi ve ölüm cezasının geri getirilmesi gibi önerilerini de eleştiriyor.
Kaynak: AA