Gürcistan Büyükelçiler Konferansı 2017

Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili: 'Gürcistan devletinin bağımsızlığa kavuştuğu ilk günden beri kuzey komşumuz (Rusya) bizim Avrupa'ya yönelik kalkınmamızı durdurmaya çalışıyor'.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Rusya'nın, bağımsızlığa kavuştuğundan bu yana Gürcistan'ın Avrupa ile ilişkilerini sekteye uğratmaya çalıştığını söyledi.

Başkent Tiflis'teki Parlamento binasında düzenlenen Gürcistan Büyükelçiler Konferansı 2017'nin açılışına Margvelaşvili'nin yanı sıra Parlamento Başkanı İrakli Kobakhidze, Başbakan Giorgi Kvirikaşvili, Dışişleri Bakanı Mikheil Janelidze, Gürcistan Ortodoks Kilisesi Patriği 2. İlia, Gürcistan'ın yurt dışındaki büyükelçileri ve başkonsoloslarıyla ülkedeki yabancı misyon şefleri katıldı.

Cumhurbaşkanı Margvelaşvili, burada yaptığı konuşmada, Gürcü diplomatların, ülkelerinin toprak bütünlüğüyle ilgili sorunların çözümü ve konunun uluslararası arenanın gündeminde kalması noktasında güçlü ve tecrübeli Rus diplomasisine karşı etkili mücadele verdiğini kaydetti.

Bu mücadeleyi kazandıklarını belirten Margvelaşvili, Gürcistan ile Rusya arasındaki gerginliğin Gürcistan'ın bağımsızlığına kavuştuğu günlerden bu yana sürdüğünü ifade etti.

Rusya'nın, Gürcistan'ın Avrupa Birliği (AB) ve NATO'yla entegrasyonu sürecini engelleme çabasında olduğunu ileri süren Margvelaşvili, 'Gürcistan devletinin bağımsızlığa kavuştuğu ilk günden beri kuzey komşumuz (Rusya) bizim Avrupa'ya yönelik kalkınmamızı durdurmaya çalışıyor.' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Margvelaşvili ayrıca Rusya'nın Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü tehdit etmesinin bölgenin güvenliğine de zarar verdiğine dikkati çekti.

Başbakan Giorgi Kvirikaşvili de uluslararası arenadaki başarılı çalışmalarından dolayı Gürcü büyükelçilere teşekkürlerini sundu.

Geçen yıl, ülke ekonomisinin ve diğer devletlerle siyasi ilişkilerin güçlendirilmesi amacıyla birçok alanda önemli anlaşmalara imza attıklarını hatırlatan Kvirikaşvili, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Geçen yıl 19 Temmuz'da, komşumuz ve stratejik ortağımız Türkiye ile ilk Türkiye-Gürcistan Üst Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyimiz (YDSK) oluştu. YDSK çerçevesinde birçok önemli anlaşmalar imzalandı ve önemli görüşmeler gerçekleştirildi.'

Kaynak: AA