Kurtulmuş, Brüksel'de 15 Temmuz'u Anlattı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 15 Temmuz darbe girişimini anlatmak için geldiği Brüksel’de vatandaşlarla şehitleri andı. Kurtulmuş, “15 Temmuz bu kahramanlığın hala bu milletin içerisinde olduğunu gösterdi” dedi.

Kurtulmuş, Brüksel'de 15 Temmuz'u Anlattı
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 15 Temmuz’un yıl dönümünde FETÖ’nün darbe girişimini ve Türk milletinin direnişini anlatmak üzere “Avrupa’nın kalbi” olarak nitelendirdiği Brüksel’e geldi. Brüksel’de 15 Temmuz şehitlerini anmak için vatandaşlarla bir araya gelen Kurtulmuş, şehit ve yaralıların evlerine gerçekleştirdiği ziyaretlere değinerek, “Bu hain çetenin arkasındakiler her şeyi hesap ettiler de bu milletin cesaretini hesap edemediler” dedi.

Kurtulmuş, “Bu salonda bulunanların çoğunun ya Çanakkale’de, ya Kurtuluş Savaşı’nda, ya Kafkas cephesinde, ya Galiçya’da, ya Trablusgarp’da herhangi bir yerde ya şehit ya da gazi akrabası vardır. Tarih boyunca ne hikayelerin anlatıldığını biliriz. Burası Huş’tur, yolu yokuştur, giden gelmiyor acep ne iştir. Türkülerimize bile yansımıştır. Bu bayrağı, bu imanı, inancı, ülkeyi korumak için şehit olan nice atalarımız vardır. Çanakkale’de yan yana yatan 16, 17,18 yaşında nice kınalı kuzular vardır. Bunları hep tarihin sayfalarında bazı ibret sahneleri olarak zannederdik. Bu milletin yeri geldiği zaman bir Çanakkale destanı yazabileceğini, yeri geldiği zaman ya Allah diyerek ayağa kalkıp bir kurtuluş destanı yazabileceğini belki çoğumuz tahmin etmiyorduk. 15 Temmuz bu kahramanlığın hala bu milletin içerisinde olduğunu gösterdi” ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, “O meydanlara atılıp şehit olmak için koşturan o çocuk var ya, onların hepsi oraya giden milyonlarca insan, az önce hoca efendinin okuduğu ayeti kerimeyi ruhuna kazımış olan bir milletin çocuklarıydı. ’Sakın ha sakın şehitlere ölüler demeyeniz. Allah yolunda ölenlere ölüler demeyeniz. Onlar diridirler lakin siz idrak edemezsiniz’’ diye konuştu.



“BÜTÜN ŞEHİTLERİMİZE CAN BORCUMUZ VAR”

Kurtulmuş, “O akşam şehit olan 249 kardeşimizin her biri, onların aileleri, şehit olmak için çıkıp gazi olan o kardeşlerimizin her birine ve milyonlarca vatandaşımıza karşı hepimizin can borcu vardır. Eğer onların o cesareti olmasaydı ben bugün burada değildim, biz bugün bu salonda değildik, bu toplantıyı yapıyor olmayacaktık. Sadece bir darbe değil önce iç savaş, arkasından Türkiye çevremizdeki ülkeler gibi işgal edilmiş ülkelerden birisiydik. Bunu bize yaşatmadıkları için bütün şehitlerimize can borcumuz var. Allah hepsinden razı olsun” şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, “O akşam, büyük bir cesaretle insanları meydanlara davet eden ve bu darbe karşısında insanlara direnme talimatı veren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a karşı vefa borcumuz var” dedi.



“YAPTIKLARININ HESAPLARINI SORACAĞIZ”

“Bu hainleri de unutmayacağız. Bunları zaten millet defterinden silmiş atmıştı. Şimdi ebediyen kazıyıp gittiler. Ama bunların her birisinden yaptıklarının hesaplarını soracağız, burunlarından fitil fitil getireceğiz” diyen Kurtulmuş, “Davalar açıldı. İlk davada 18 ağırlaştırılmış müebbet, 5 tane müebbet cezası geldi. Onaylanırsa hayatlarının sonuna kadar o karanlık odalarda kalacaklar. Bütün bu davalarda en ağır cezaları görecekler. Hukuk çerçevesinde mahkemeler önünde onlardan hesap sorulacaktır” diye konuştu.



“BİRLİĞİMİZ VE BERABERLİĞİMİZİ BOZMAYACAĞIZ”

Kurtulmuş, “Türkiye, eş zamanlı olarak üç önemli terör örgütünün saldırısı altındadır. Bir taraftan bu FETÖ’cü hainler, diğer taraftan DEAŞ örgütü, diğer taraftan PKK üç koldan Türkiye’ye saldırıyor. Amaçları güçlü ve büyük bir Türkiye’nin olmamasıdır. Yani kardeşlerim onun için birliğimiz ve beraberliğimizi bozmayacağız. Türkiye’nin daha da ileriye gitmesi, daha da güçlü olması için 15 Temmuz 2016’yı bir milli ve beraberlik günü olarak göreceğiz. 15 Temmuz aynı zamanda bir anma günüdür. Türkiye düşmanlarına karşı hep beraber tek bir yumruk olarak hareket edeceğiz” dedi.



“AVRUPA İÇİN DE ÖNEMLİ VE ÖRNEK BİR OLAYDIR”

Avrupa’da 15 Temmuz etkinliklerine bazı ülkelerde izin verilmediğini belirten Kurtulmuş, “Türkiye’de halkın demokrasiye sahip çıkması, sadece Türkiye demokrasisi için önemli değil aynı zamanda Avrupa için de önemli ve örnek bir olaydır” dedi.

“Avrupa’da askeri darbelerden çok çekmiş bir yerdir. Türkiye askeri darbelerden çok çekmiştir. 21. yüzyılın hemen başlarında Türkiye’de bir daha darbe olmayacağı altın harflerle şehitlerimizin kanıyla yazılmıştır. Bu Türkiye için yeni bir istiklal mücadelesi gibi ise aynı zamanda Avrupa için de hiç abartmadan söylüyorum ki Fransız devrimi kadar önemli, demokrasiye, özgürlüklere, insan haklarına son derece önemli katkı yapmış olan bir gelişmedir. 15 Temmuz’u sadece biz Türk vatandaşları değil, Avrupalı dostlarımız da görsünler anlasınlar. Ne yazık ki bazı ülkeler bu barışçıl toplantılara müsaade etmediler, kendileri bilirler. Ama bugün bu salonda bu toplantıyı yapıyorsak Belçikalı yetkililere teşekkürü bir borç bildiğimi ifade etmek istiyorum. Belçikalı yetkililer demokrasiye inançlarını ortaya koymuşlardır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA