Dünya Turundaki Afgan Kadın Pilot Kabil'de

13 Mayıs'ta tek motorlu küçük uçakla ABD'den dünya turuna başlayan Afgan kadın pilot Vaiz, Afganistan'ın başkenti Kabil'e geldi Tek başına seyahat eden pilot, Beechcraft Bonanza A36 model uçağıyla toplamda 18 ülkeyi ziyaret etmeyi planlıyor.

Tek motorlu küçük uçakla, ABD'den 13 Mayıs'ta dünya turuna başlayan Afgan kadın pilot Şaista Vaiz, Afganistan'ın başkenti Kabil'e indi.

Yolculuğunun başlamasından şu ana kadar 8 ülkeye ayak basan 29 yaşındaki Vaiz, tek başına toplamda 18 ülkeyi ziyaret etmeyi planlıyor

Afganistan'da 3 gün kalacak Vaiz, Asya ve Avustralya kıtaları üzerinden ABD'ye geri dönecek.

Dubai'den başkent Kabil'deki Hamid Karzai Havalimanı'na gelen Vaiz, coşkulu kalabalık tarafından çiçeklerle karşılandı. Karşılama törenin ardından Vaiz'i Devlet Başkanı Eşref Gani kabul etti.

Başkanlık Saray'ında gerçekleşen görüşmede konuşan Gani, bir Afgan kadın pilotun dünya turuna çıkmasının gurur verici ve diğer Afgan kadınlarına da umut kaynağı olacağını söyledi.

Gani, Afganistan'daki kadınların her alanda kendilerini geliştirmesi gerektiğini ifade etti.

Vaiz de Gani'ye kendisini teşvik ettiği için teşekkür ederek aldığı eğitim sayesinde Afgan kadınlarına örnek olmak istediğini kaydetti.

Vaiz, ayrıca ülkesinde olmaktan çok mutlu olduğunu vurguladı.

- Küçüken ABD'ye yerleşti

Sovyet-Afgan Savaşı'ndan 1987'de kaçarak ailesiyle ABD'ye yerleşen Vaiz, California eyaletinin Richmond kentinin yoksul bir bölgesinde yetişti.

Havacılık alanında uzmanlık eğitimi alan Vaiz, genç kadınların bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik eğitimi almaları için onları teşvik eden bir sivil toplum örgütünün de kurucusu.

Vaiz, aldığı eğitimleri Afgan kadınlarına aktarmak için ülkesine dönmeyi planlıyor.

Kaynak: AA