Mısır İle Hamas Arasındaki İlişkiler

Hamas Sözcüsü Kasım: 'Mısır ile Hamas arasındaki ilişkilerde başkent Kahire'deki son anlaşmaların ardından olumlu ve önemli bir dönüm noktası yaşanıyor'.

Hamas, Mısır ile ilişkilerde başkent Kahire'deki son anlaşmaların ardından olumlu ve önemli bir dönüm noktası yaşandığını belirtti.

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, yaptığı yazılı açıklamada, 'Mısır ile Hamas arasındaki ilişkilerde başkent Kahire'deki son anlaşmaların ardından olumlu ve önemli bir dönüm noktası yaşanıyor.' ifadelerine yer verdi.

Hamas ve Gazze'deki resmi tarafların, sınır güvenliğinin güvence altına alınmasına katkı sağlayacak bir dizi önlemler aldığını hatırlatan Kasım, bu önlemlerin Hamas'ın Mısır ulusal güvenliğinin, Filistin ulusal güvenliğinin bir parçası olduğunu anlamasının ardından gerçekleştirildiğini, bu ilişkiyi güçlendirme noktasında ortak çıkarların bulunduğunu kaydetti.

Kasım, Hamas ve Mısır arasındaki ilişkilerin Refah Sınır Kapısı'nın açılması, kişilerin ve ticari ürünlerin geçişinin kolaylaştırılmasını kapsayacak şekilde gelişmesini ümit ettiğini aktardı.

Gazze Şeridi'ndeki İçişleri Bakanlığı, 28 Haziran'da Mısır sınırı boyunca 100 metre genişliğinde tampon bölgenin inşasına başladıklarını duyurmuştu.

Mısır yönetimi, Hamas ve Fetih hareketinden ihraç edilen Muhammed Dahlan arasında varılan üçlü mutabakat sonucunda 21 Haziran'da Gazze'ye akaryakıt sevkiyatına izin verilmişti.

Hamas heyeti, haziran ayı başlarında gerçekleştirdiği ve bir hafta süren Mısır ziyareti kapsamında üst düzey yetkililerle bir araya gelmişti. Hamas, görüşmeler neticesinde, Kahire yönetiminin, 'Refah Sınır Kapısı'nın düzenli şekilde açılmasıyla Gazze Şeridi'ndeki sıkıntıların hafifletileceği ve ticari hareketin kolaylaşması için çift yönlü bir ticaret kapısının açılacağı' vaadinde bulunduğunu ifade etmişti.

Kaynak: AA