Engel Tanımayanlar - Engellilerden Oluşan Müzik Grubu Yeni Albüm Hazırlığında

Aralarında otistik, zihinsel, bedensel, işitme ve görme engellilerin de bulunduğu İSEMX müzik grubu, ikinci albüm hazırlıklarına başladı İSOMX Grup Sözcüsü Kılıçaslan: 'İkinci albümün repertuvar çalışmaları bitti. Stüdyo çalışmalarına başladık. Birkaç ay içinde bunu da tamamlamayı planlıyoruz. İyi bir şeyler yapmak istiyoruz'

KENAN IRTAK - Aralarında otistik, zihinsel, bedensel, işitme ve görme engellilerin de bulunduğu İSEMX müzik grubu, ikinci albüm hazırlıklarına başladı.

İSEMX grubu, 2011 yılında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Engelliler Müdürlüğüne (İSEM) bağlı olarak, eğitmen Murat Uçtu yönetiminde kuruldu. Çok sayıda enstrümanı başarılı bir şekilde çalan grup üyeleri, hem orkestrada hem de vokalde görev alıyor.

Grup kurulurken, müzik altyapısına sahip engelliler tercih edildi. Ritim, nota, ses eğitimi ve armoni üzerine eğitim alan grup üyeleri, becerilerine göre grupta görev aldı. Bir süre oryantasyona tabi tutulan grup üyeleri, gerekli uyumun yakalanmasının ardından konserlerine başladı.

Grup, bugüne kadar Türkiye'nin birçok ilinde ve farklı ülkelerde çok sayıda konser verdi. İSEMX ayrıca Cumhurbaşkanlığının 'Eğitim Her Engeli Aşar' projesinde de yer aldı.

Konserlerin yanı sıra albüm çalışmalarını da sürdüren İSEMX, 2014 yılında halk müziği parçalarından oluşan bir albüm hazırladı. Albümün büyük beğeni kazanmasıyla çok sayıda konser teklifi alan grup, zaman zaman bu konserlere yetişmekte zorlandı.

Geçen 3 yılın ardından grup, bu kez ilahilerden oluşacak ikinci albüm hazırlıklarına başladı.

- 'İlahi albümü olması konusunda bir kararımız var'

Florya'daki Engelliler Kampında modern stüdyolarında çalışmalara başlayan İSEMX grubunun sözcüsü ve aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Müdürlüğünde memur olan görme engelli Ercan Kılıçaslan, grubun kuruluş amacının, fırsat verildiğinde engellilerin her şeyi yapabileceğini göstermek ve engellilere yol açmak olduğunu anlattı.

Grubun kurulmasının kendilerinde büyük heyecan uyandırdığını ifade eden Kılıçaslan, 'Murat hoca bu fikri bizlere açtığında çok mutlu olduk ve fikrini benimsedik. Topluma engellileri anlatabilmenin yollarından biri de bir şeyler ortaya koyabilmekten geçiyordu. Bu yollardan en iyisinin müzik olduğunu düşünüyorduk. Bugün geldiğimiz noktada bunun ne kadar doğru bir karar olduğunu görmek bizi çok gururlandırdı.' diye konuştu.

Kılıçaslan, müziğe duyduğu ilgiyi değinerek '1994'ten beri müzikle uğraşıyorum. Gruptaki herkes de benim gibi uzun zamandan bu yana müzikle uğraşıyor. Bu ilgi grubun kurulmasından sonra daha üst düzeye çıktı. Burada sadece çalmıyoruz, eğitim alarak, prova yaparak kendimizi geliştiriyoruz, belli bir donanıma ulaşıyoruz ve bu donanımı sahneye ulaştırıyoruz. Bu bizim için büyük bir başarı. Sadece İstanbul ile sınırlı değil, farklı illerde ve yurt dışında da konserler verdik. Almanya, Azerbaycan ve Makedonya'ya gittik.' dedi.

İlk albümlerini 2014 yılında hazırladıklarını anlatan Kılıçaslan, şunları kaydetti:

'Kasetimizin adı '7 Tepe 7 Türkü' idi. Her bölgeden bir türkü okumaya çalıştık. Türküler bizim özümüz ve bizi en iyi türküler anlatır diyerek ilk albümü bu şekilde yaptık. Çok güzel bir albüm oldu. İSEMX dışında, Türkiye'ye mal olmuş çok iyi müzisyenlerle çalıştık. İlk albüm gerçekten iyiydi ve güzel de ses getirdi. Artık üstüne koymak zorundayız. İkinci albümün repertuvar çalışmaları bitti. Stüdyo çalışmalarına başladık. Birkaç ay içinde bunu da tamamlamayı planlıyoruz. İyi bir şeyler yapmak istiyoruz. Bir anda oldu bittiye getirmektense uzun olsun ama güzel olsun. İlahi albümü olması konusunda bir kararımız var. İnsanların ruhu okşayacak, dini duygularına tercüman olabilecek bir albüm hazırlamak istedik. Güzel olacağına iniyoruz.'

Grubun içinde barındığı sanatçıların birden fazla alanda sanat icra edebilecek özelliklere sahip olduğunun altını çizen Kılıçaslan, grupta 9 engellinin yer aldığını ifade etti.

Kılıçaslan, 'Bu grup bizi motive ediyor. İki gün prova oluyor ama biz o iki günü hep az olduğunu düşünüyoruz. Burada sadece müzik yapmıyoruz bu grupta bir aile ortamı kurduk. Bu özlemle prova günlerini bekliyoruz. Sahneye çıkmak da çok farklı bir haz.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Grupta olmak süper bir duygu'

Grubun bas gitarcısı engelli Murat Ağbay, 2015 yılında bu yana İSOMX'te yer aldığını söyledi. Grup üyesi olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Ağbay, 'Grupta olmak süper bir duygu. ikinci albüm hazırlıkları sürüyor.' dedi.

Görme engelli Ercan Yaseminseven de grupta gitar ve ney çalmanın yanı sıra vokalist ve semazen olarak görev aldığını söyledi. Yaseminseven, 'Burada olmak şahane. Hocalarıma teşekkür ediyorum. Görme engelimiz var ama bu bize engel değil.' ifadelerini kullandı.

Grupta bağlama çalan Adem Sevindik bir kamu kurumunda memur olarak görev yapıyor. Sevindik, 'Burada olmak güzel. İlk albümde de vardım. Bu albüm daha da güzel olacak.' şeklinde konuştu.
Kaynak: AA