TEMA'dan 'Doğayla Temasta Ol' Çağrısı
TEMA Ordu Temsilcisi Nilgün Gözükan, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde herkesi doğaya çıkmaya ve doğayla temasta olmaya çağırdı.

“Doğanın zarar görmesi yaşamı olumsuz etkiliyor”
Son yıllarda bilim dünyasında yaşanan gelişmeler ve iklim değişikliği gibi çevre sorunları nedeniyle doğanın öneminin daha iyi anlaşıldığını ifade eden Nilgün Gözükan, “Okyanuslar, ormanlar ve toprak karbondioksit ve metan gibi sera gazlarını bünyelerinde saklayan depolar olarak faaliyet gösteriyor. Toprak ve su varlıkları gıda üretiminde önemli rol üstleniyor. Doğanın biyolojik çeşitliliğini oluşturan milyonlarca tür kullanılarak ilaçlar üretiliyor. Kırsalda yaşayan milyarlarca kişi doğa ile iç içe çalışıyor, geçimlerini verimli topraklardan sağlıyor. Bu durumda kirlilik, iklim değişikliği veya aşırı kullanma yüzünden ekosistemler tehlike altına girdiğinde bundan olumsuz etkilenecek ilk kişiler de kırsalda yaşayanlar oluyor” diye konuştu.
“Doğanın değeri maddiyatla ölçülemez”
“Doğal varlıkların insanlık için teşkil ettiği önem ve değer ancak onların yokluğunda anlaşılıyor” diyen TEMA Ordu Temsilcisi Gözükan, şöyle devam etti: “Doğanın değerini maddi olarak ölçmemiz mümkün değil. Çünkü bize hiçbir karşılık beklemeden, paha biçilemez hizmetler sunuyor. Temiz havanın önemini hava kirliliğine maruz kalmadan önce de bilmemiz gerekiyor. Su ve toprak gibi varlıkların korunması için kıtlık yaşamadan önce harekete geçmeliyiz. Ekosistemi geri dönüşü olmayan bir yola girmekten korumamız lazım. Birleşmiş Milletler tarafından 2016’da yürürlüğe konulan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden olan ‘13. İklim Eylemi’, ‘14. Sudaki Yaşam’ ve ‘15. Karasal Yaşam’ ile ilgili amaçları Türkiye ve dünya çapında gerçekleştirmek için somut adımlar atmamız gerekiyor. Bu yüzden ‘Doğayla Temasta Ol’ teması ile herkesi doğayla yeniden bağlar kurmaya, bütün duyularımızı kullanarak doğayı tecrübe etmeye çağırıyoruz”
