Bu Köpekleri Gören 'Maşallah' Diyor

6’ncı Eskişehir Ulusal Irk Standartları Yarışması ve 5’inci Türkiye Yerli Irklar Yarışması’nda kangal, akbaş ve malaklı cinsi köpekler büyüklükleriyle dikkat çekiyor.

Bu Köpekleri Gören 'Maşallah' Diyor
Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu (KIF) tarafından düzenlenen 6’ncı Eskişehir Ulusal Irk Standartları Yarışması ve 5’inci Türkiye Yerli Irklar Yarışması yerli ve yabancı ırkların katılımıyla Osmangazi Üniversitesi Meşelik Kampüsünde gerçekleştirildi.

Düzenlenen yarışmada yerli ırklara mensup onlarca köpeğin sahipleri, köpeklerinin birinci olabilmesi için kıyasıya yarıştı. Festivalde yerli ırklar yarışına katılan kangal, akbaş, malaklı cinsi gibi çoban köpekleri, büyük cüsseleri ile hem ilgi gördü hem de 2 metreye varan boyları ile ’maşallah’ dedirtti.

Çanakkale’den Malaklı Türk Çoban Köpeği Dora ile festival için Eskişehir’e gelen Elçin Şal, “Malaklı Türk Çoban Köpeğimiz ile katıldık. İsmi Dora, 3 yaşında. Özelliği özgürlüklerine çok düşkünler. Büyükbaş çiftliğimiz var. Alan koruması yapıyor. Yavruluğundan beri bizimle beraber. En büyük getirisi sevgisi. Komut almamaları, emir altına girmemeleri o özellikleri beni çekiyor. Sahiplendiği alanı ve sahibini çok güzel koruyor. Yalnız insanlara karşı bir saldırganlığı, agresifliği yok. Ama diğer hayvanlara karşı, özellikle yabancıları çiftliğimize sokmuyor. 1,5 metreyi buluyor kendisi. O da dişi olduğu için. Erkek olsa daha fazla olur” ifadelerini kullandı.

Festivalin en büyük köpeğine sahip olan Eskişehirli Mehmet Altuğ Ulucan, daha öncesinde de kangal beslediğini ve Kamber isimli köpeğini 2 ay önce elektrik şantiyesini koruma amaçlı aldıklarını belirterek, “50 dönüm arazi üzerinde elektrikli güneş enerjisi santrali inşaatımız var. Bu inşaatımızı koruması için aldık. Yerli ırkların özelliği sanırım. Bir hafta içerisinde tamamen 50 dönümü sahiplendi. Gündüz insanlarla ilişkisi iyi. Gündüz çalışan işçilerimizle hiçbir sıkıntısı, hiçbir problemi yok onlara karşı. Onun dışında ama gece olduğunda görevini üstleniyor. Şantiyenin içerisinde dolaşarak en ufak bir çıtırtıya dikkat kesilerek ve bizleri, bekçilerimiz de uyararak şantiyenin tam anlamda korumasını sağlıyor şu anda. Köpeğin normalde hiç sesi yok. Gündüz içerisinde şantiyede işçiler varken, çalışırken hiç sesini, varlığını yokluğunu hissedemezsiniz. Gündüz zaten uyuyorlar. Bunlar gece görevini üstleniyorlar. Ama gece olduğunda tanıdığı insan bile şantiyeye yaklaştığında mutlaka tepki veriyor. Bu özellikleri beni çok cezbediyor. Küçüklüğünden itibaren birkaç kez arabaya bindikleri zaman gezmeye gideceğim şeyiyle heyecanla biniyorlar zaten. Çok bir zorluk çıkartmıyor” şeklinde konuştu.

Yarışmaya 50 Kangal, 15 Akbaş, 8 Aksaray Malaklısı ve 9 Anadolu Sultan Tazısı olmak üzere yaklaşık 80’in üzerinde yerli köpek katılım gösterdi. Hayvanseverlerin yoğun ilgi gösterdiği yarışmada dereceye giren köpeklere çeşitli ödüller verildi.

Kaynak: İHA