Çavuşoğlu-Parilla Ortak Basın Toplantısı

Küba Dışişleri Bakanı Parilla: 'ABD ile ilişkilerimizde yarım yüzyılı aşan bir tecrübeye sahibiz ve biz halkların menfaati için iş birliğine hazırız ama elbette Türkiye ile olan ilişkilerimiz bizim için öncelik'.

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez Parilla, ABD ile ilişkilerinde yarım yüzyılı aşan bir tecrübeye sahip olduklarını belirterek, 'Biz halkların menfaati için iş birliğine hazırız ama elbette Türkiye ile olan ilişkilerimiz bizim için öncelik.' dedi.

Resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Parilla, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Bakanlık Resmi Konutu'nda görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye'ye ilk resmi ziyareti olduğunu belirtti.

Türkiye ile ilişkilerin Küba için bir öncelik taşıdığını ifade eden Parilla, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişiminin olumlu ilerlemesinin kendilerini çok mutlu ettiğini vurguladı. Görüşmelerinde ikili ve çok taraflı konularda önemli ortak görüşleri bulunduğunu tekrar gördüklerinin altını çizen Parilla, bu üst düzey ilişkileri ve siyasi paylaşımları gelecekte de sürdüreceklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2015'de Küba'ya ziyaretinin ilişkilerin şu anki aşamaya gelmesi ve büyük potansiyeli görmeye fırsat sağlaması açısından tarihi olduğunu anlatan Parilla, turizm, biyoteknoloji, yenilenebilir enerji alanlarındaki iş birliği iradesini vurgulamak istediklerini kaydetti.

Konuk bakan, Türk halkı ve devletine Küba devriminin lideri Fidel Castro'nun vefatından sonra gösterilen taziye mesajları için de teşekkür etti.

Parilla, son dönemde Küba ve ABD arasındaki ilişkilere yönelik bir soru üzerine, ABD basınında Başkan Donald Trump’ın Küba politikasında geçmişe döneceği iddialarına yönelik bazı haberlerle karşılaştıklarını söyledi.

Parilla, şunları kaydetti:

'Dış politikadaki çalışmalarımıza normal seyrinde devam ediyoruz. Küba bağımsız bir ülkedir ve ABD'nin uyguladığı ekonomik ambargoya rağmen ikili ilişkilerde son yıllarda bazı gelişmeler olmuştur. ABD ile ilişkilerimizde yarım yüzyılı aşan bir tecrübeye sahibiz ve biz halkların menfaati için işbirliğine hazırız ama elbette Türkiye ile olan ilişkilerimiz bizim için öncelik.'
Kaynak: AA