Oruç Tutan Böbrek Hastalarına Su Uyarısı

Uzmanlar, sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan ayında tutulan oruç nedeniyle gün boyu susuzluğun böbrek sağlığını etkileyebileceğini hatırlatarak, oruç tutan böbrek hastalarının sahura kalkarak su içmeleri konusunda önerilerde bulundu.

Oruç Tutan Böbrek Hastalarına Su Uyarısı
Özel Gaziantep Anka Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Rüştü Yalçınkaya, sıcak yaz günlerinde tutulan oruç nedeniyle insanların sahur ve iftar vakti arasında saatlerce zaman susuz kaldığını hatırlatarak, susuzluğun böbrek sağlığını önemli derecede etkileyebileceğini ifade etti.

Su alımı ve kaybı konusunda önerilerde bulunan Doç. Dr. Yalçınkaya, "Su, vücudumuzun yaşam ve enerji kaynağıdır. Az su tüketimi taş ve enfeksiyona sebep olabilir. Yaz sıcağında oruç tutulan sürenin uzaması nedeniyle, vücudun kaybettiği suyun karşılanması oldukça önemlidir. 16 saat boyunca susuz kalan vücudun gerekli su ihtiyacı sahur ve iftarda karşılanmalıdır. Bir insanın günlük 1.5 litrenin üzerinde idrar çıkışını sağlayabilecek kadar, yani 2.5- 3 litre su tüketmesi gerekmektedir. İftarda çok su içmek yerine, az su ile oruç açılmalı, yemek sırasında, sonrasında ve sahurda vücudun ihtiyacı olan su dengeli bir şekilde tüketilmelidir" dedi.



“Az su tüketimi böbrekleri olumsuz etkiler”

Yalçınkaya, Ramazan’da dikkat edilmediği takdirde vücudun sıvı-elektrolit dengesinin bozulacağını hatırlatarak, bunun da böbrekleri etkileyeceğini dile getirdi. Özellikle böbrek hastalarının oruç tutarken daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Yalçınkaya, en önemli hatalardan birinin sahura kalkmadan oruç tutmak olduğunu sözlerin ekledi. Yalçınkaya, "Sahura kalkmayan bir kişide vücudun susuz kalma süresi artıyor. Susuzluğun olumsuz etkilerini azaltmak için yemeklerin tuz miktarının azaltılması önemli. Çay, kahve, soda veya gazlı içecekler yerine su tercih edilmeli. Ağır yemeklerden kaçınılmalı. Aşırı protein içeren gıdalar, aşırı tuzlu kuruyemiş ve turşu tüketmek böbreklere zarar verebilir. Şekerli yiyecekler de en az yağlı ve tuzlu yiyecekler kadar susatır. Yaz meyveleri kavun ve karpuz susuzluğu gidermede çok iyi bir alternatiftir“ şeklinde konuştu.

Yalçınkaya, sıvı miktarının azalmasının böbrek taşı olan hastalarda ağrıya neden olabileceğini söyleyerek, böbrek hastalarına uyarılarda bulundu. Yalçınkaya, tansiyonu yükselen böbrek hastalarının oruç tutmaya ara verip, mutlaka doktor yardımı alması gerektiğini de kaydetti.

Kaynak: İHA