Ramazan Ayında Beslenme Önerileri

Lüleburgaz Devlet Hastanesinde görev yapan diyetisyen Özge Özdemir, ramazan ayında sağlıklı beslenme öneri̇leri̇nde bulundu.

Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, ramazan ayında vücut metabolizmasında değişiklikler olduğunu ifade etti.

Vücudun uzun süre aç kalması nedeniyle daha az enerji harcadığını aktaran Özdemir, bu nedenle ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenilmesi gerektiğini kaydetti.

Sahurda, sadece su içip niyetlenmek veya gece yatmadan önce yemek yiyip uyumanın açlık süresini uzattığına dikkat çeken Özdemir, şu önerilerde bulundu:

'Sahur mutlaka yapılmalıdır.Çok yağlı, tuzlu, ağır yemekler tüketmek yerine peynir, yumurta gibi protein açısından zengin besinlerden oluşan kahvaltı veya çorba, sebze yemekleri, kuru baklagillerden oluşan besinler tercih edilebilir. Meyve ve yanında tüketilecek süt grubu besinlerle yapılacak ara öğünle sahur desteklenebilir.Ramazanda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise çok çeşitli ve bol miktarda yemeğin bulunduğu iftar sofralarıdır. Uzun süreli açlıktan dolayı kan şekeri çok düşük olduğundan bireyler hem hızlı hem de çok yeme eğiliminde oluyorlar. Ancak unutulmamalıdır ki beyin doyma sinyalini yemekten 15-20 dakika sonra veriyor. Bu nedenle yemekler yavaş yenmeli, iyi çiğnenmeli ve mide çok hızlı doldurulmamalıdır.'

Kaynak: AA