BM'den Etiyopya'da Soruşturma Çağrısı

BM, Etiyopya'da 2015'te meydana gelen olaylarda hayatını kaybeden 669 kişi için soruşturma çağrısını yineledi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zaid Ra'ad el Hüseyin, Etiyopya'da 2015 yılında yaşanan olaylarda hayatını kaybeden 669 kişi için soruşturma çağrısını yineledi.

El Hüseyin, Oromia ve Amhara eyaletlerinde çıkan ayaklanmada 669 kişinin hayatını kaybettiği olaylar hakkında yeniden soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

Devletin finanse ettiği Etiyopya İnsan Hakları Komisyonunun hazırladığı raporu dikkate almayacaklarının altını çizen el Hüseyin, 'Soruşturma için bir ekip göndererek, kapsamlı bir soruşturma yürüteceğiz.' açıklamasını yaptı.

El Hüseyin ayrıca BM olarak Etiyopya'da sivil topluma yönelik kısıtlamalardan endişe duyduklarını dile getirdi.

Etiyopya makamlarından herhangi bir açıklama yapılmazken, BM'nin bağımsız soruşturma çağrısı daha önce de reddedilmişti.

Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, ülkede OHAL ilan edilmesine yol açan ve aylarca süren şiddet eylemleri sırasında 669 kişinin hayatını kaybettiği belirtilmişti.

Etiyopya'da hükümet, Kasım 2015'te başkent Addis Ababa'nın sınırlarını genişletme planı üzerine patlak veren ve geçen yıl artan şiddet olayları üzerine 8 Ekim'de ülke genelinde OHAL ilan etmişti.

Yaşanan olaylarda Oromo eyaletinde 495, Amhara eyaletinde 140, Güney Ulusları ve Halkları eyaletinde de 34 kişinin öldüğü kaydedilmişti.
Kaynak: AA