Sakarya'da FETÖ/PDY Davasında Karar

'Anayasayı ihlal' ve 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçlamasıyla yargılanan emekli emniyet müdürü 6 yıl 3 ay hapse mahkum oldu Mahkeme heyeti, sanığı tutuklu bulunduğu süre ve ceza miktarını göz önüne alınarak adli kontrol ve yurt dışı yasağı şartıyla tahliye etti.

Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında yargılanan emekli emniyet müdürüne 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya, 'anayasayı ihlal' ve 'silahlı terör örgütü üyeliği' iddiasıyla yargılanan tutuklu sanık emekli emniyet müdürü Zülkarneyn Mert, avukatı ve yakınları katıldı.

Kimlik tespitinin yapılması ve Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen iddianamenin özetinin okunmasının ardından söz verilen sanık Mert, daha önceki savunmalarını tekrarladığını söyledi.

Örgütün şifreli haberleşme programı 'ByLock'u kullandığı iddialarını kabul etmeyen sanık, '2007 yılından beri Bank Asya ile çalışırım. Benim hakkımda 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçlaması dışında 'anayasayı ihlal' suçundan dava açılmıştır. Bu suçlamayla yargılanacağımı bilseydim bırakın Bank Asya ile çalışmayı, önünden bile geçmezdim.' dedi.

Hakkındaki 'anayasayı ihlal' ve 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçlamalarını reddeden sanık Mert, tahliyesini ve beraatini talep etti.

Duruşmada ifadesine başvurulan Tanık Z.Y, Sakarya'da esnaflık yaptığını, sanığı bu şekilde tanıdığını söyledi.

15 Temmuz gecesi olayları televizyondan öğrenince tanıdığı polis ve askerleri aradığını belirten tanık Z.Y, 'Sanığı da aradım, olayları sordum. Sesi uykulu geliyordu, anladığım kadarıyla olaylardan haberdar değildi.' diye konuştu.

Duruşmada, esas hakkındaki görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, sanığın 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan beraatine, 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan ise hapisle cezalandırılmasını ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

Sanığın avukatı, savcının mahkumiyet mütalaasına katılmadıklarını belirterek, müvekkilinin her iki suçtan beraatini talep etti.

Son sözü sorulan sanık Zülkarneyn Mert, savcının mahkumiyet mütalaasına katılmadığını dile getirerek, 'Avukatımın savunmasına katılıyorum, beraatimi talep ediyorum. Önceki savunmamı tekrar ediyorum. Kaçma şüphem yoktur, tahliyemi talep ederim.' dedi.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, 'anayasayı ihlal' suçundan koşullar oluşmadığı için beraatine, 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan ise 6 yıl 3 ay hapsine hükmettiği sanığı, tutuklu bulunduğu süre ve ceza miktarını göz önüne alınarak adli kontrol ve yurt dışı yasağı şartıyla tahliye etti.
Kaynak: AA