Kalkınma Bakanı Elvan Açıklaması 'Hedefimiz İİT Ülkeleri Arasındaki Ticareti 2025 Yılı İtibariyle Yüzde 25'E Çıkarmaktır'

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) bir önceki ’On Yıllık Eylem Planı’nda İİT üye ülkeleri arasındaki ticaretin 2015 yılında yüzde 20’ye ulaşması hedefi yer almaktaydı, bu hedefe ulaştık. Şimdiki hedefimiz, İİT ülkeleri arasındaki ticareti 2025 yılı itibariyle yüzde 25’e çıkarmaktır” dedi.

Kalkınma Bakanı Elvan Açıklaması 'Hedefimiz İİT Ülkeleri Arasındaki Ticareti 2025 Yılı İtibariyle Yüzde 25'E Çıkarmaktır'
İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) İzleme Komitesi 33. Toplantısı, Ankara’da gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “Hepimizin bildiği gibi İslam İşbirliği Teşkilatının bir önceki ’On Yıllık Eylem Planı’nda İİT üye ülkeleri arasındaki ticaretin 2015 yılında yüzde 20’ye ulaşması hedefi yer almaktaydı, bu hedefe ulaştık. Şimdiki hedefimiz, İİT ülkeleri arasındaki ticareti 2025 yılı itibariyle yüzde 25’e çıkarmaktır. Sağlam ve kararlı çabalarla bu süre içerisinde bu hedefe ulaşabileceğimizden, hatta daha da ötesine geçebileceğimizden eminim. Bu amaçla hem ulusal hem bölgesel düzeyde eş zamanlı adımlar atmamız şart” diye konuştu.



“Küresel ticaretteki payımız son zamanlarda ciddi oranda düşmüştür”

İİT’ye bazı üye ülkelerin diğer İİT üyesi ülkelerle olan ticaretinin nispeten düşük seviyede olduğunu söyleyen Bakan Elvan, “Bu nedenle tüm üye ülkelerimizin, özellikle de İİT ülkeleri arasındaki ticaret açısından düşük değerlere sahip ülkelerin diğer kardeş Müslüman ülkelerle olan ticari ilişkilerini artıracak ulusal stratejiler ve programlar geliştirmeleri gerekmektedir. Buna ek olarak küresel ticaretteki payımız son zamanlarda ciddi oranda düşmüştür. 2012 yılında İİT üye ülkelerinin dünya ticaretindeki payı yaklaşık yüzde 12 iken, 2015 yılında bu oran yüzde 9,5’a gerilemiştir. Bu düşüşü bir ön ikaz olarak değerlendirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

“Ekonomik reformları acilen yapmamız gerekmektedir”

“Petrol fiyatlarındaki düşüş bir kez daha bize gösterdi ki sınırlı sayıdaki malların ihracatına olan bağımlılığımızı azaltmaya yönelik ekonomik reformları acilen yapmamız gerekmektedir” diyen Elvan, “Üyelerimizin çoğunun bu gerçeğin farkında olmasından ve kendi ekonomilerini ve ihracatlarını çeşitlendirmeye gayret etmelerinden memnuniyet duyuyorum. Bu çok iyi bir işaret; bu yolculuğun uzun ve bazen de yorucu ama gerekli bir yolculuk olduğunu aklımızda bulundurarak çabalarımızı sürdürmeliyiz” açıklamasını yaptı.

“Malezya da etkileyici bir ekonomik kalkınma sürecinden geçti”

1960’larda önemli ekonomik aşamalar kaydeden Güney Asya ülkelerini hatırlatan Bakan Elvan, İİT’ye üye ülkelerden biri olan Malezya’nın da etkileyici bir ekonomik kalkınma sürecinden geçtiğine, tarım ve ürün ihracatına olan bağımlılığını azaltıp ekonomisini daha çeşitli ve açık bir ekonomiye dönüştürdüğüne dikkat çekti. Türkiye’nin de ekonomik büyüme açısından başka iyi bir örnek olduğunun altını çizen Elvan, “Biz de 1980’lerin ortalarından sonra ekonomimizi ihracata dayalı büyüme stratejisi doğrultusunda başarıyla dönüştürebildik ve o zamandan bu yana üretimimiz ve ihracatımız çarpıcı şekilde artış gösterdi” şeklinde konuştu.



“Sistemin tam olarak uygulanabilmesi için üye devletlerin listelerini güncellemeleri gerekmektedir”

Bakan Elvan, İİT üye devletleri arasındaki Tercihli Ticaret Sistemi’nin İSEDAK’ın ticaret alanındaki en önemli projesi olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi:

“Sistemin 2014 yılı sonu itibariyle işler hale getirilmesi için gereken üye ülke sayısına halihazırda ulaşmış durumdayız. Fakat henüz tamamlanmamış bir aşama var ki, o da taviz listelerinin güncellenmesi. Sistemin tam olarak uygulanabilmesi için üye devletlerin listelerini güncellemeleri gerekmektedir. Ayrıca her bir katılımcı devletin gümrük makamları da, sistem işlemeye başladığında uygulamaya koyulmak üzere ilgili düzenlemeleri yapmak durumundadırlar. Açıkça söylemek gerekirse biz kendi çok taraflı tercihli sistemimizi yürürlüğe koymakta çok geciktik. Ticaret müzakerelerimizi 1980’li yılların ortalarında henüz Dünya Ticaret Örgütü bile kurulmamışken başlatmıştık. Şu an 2017 yılındayız ve hala kendi aramızda tercihli ticaret kapsamında gerçekleştirdiğimiz tek bir ürün ticareti dahi olmadı. Anlaşmalar yeterli sayıda üye ülke tarafından onaylanmış olmasına rağmen, gerekli teknik çalışmalar henüz tamamlanabilmiş değil. Süreci hızlandırmak zorundayız; ticaretimizi geliştirmeye yönelik yeni mekanizmalar ve yollar üzerinde de düşünmeliyiz.”

İzleme Komitesi toplantıları yılda bir defa Türkiye’de yapılıyor

İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK), bakanlar düzeyinde bir platform olup, 1981 yılında Üçüncü İslam Zirve Konferansı’nda kuruldu. İSEDAK, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının başkanlığa seçilmesi ile 1984 yılında çalışmalarına başladı.

İSEDAK yıllık toplantılarında üye ülkelerle ilgili küresel ekonomik gelişmeler ve ortak ekonomik konular tartışılarak, üye ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari iş birliğinin arttırılması için yeni mekanizmalar değerlendiriliyor. 1984 yılında yapılan ilk İSEDAK oturumunda kurulan İzleme Komitesi, İSEDAK kararlarının uygulanmasında kaydedilen ilerlemeyi gözden geçirmekte ve tavsiyeleri ile birlikte yıllık İSEDAK oturumuna rapor sunmakta. İzleme Komitesi toplantıları yılda bir defa Türkiye’de yapılıyor.
Kaynak: İHA