Başkan Kadir Topbaş, Cendere Deresi Projesini Açıkladı

AK Parti Avcılar İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen istişare toplantısında Sarıyer, Eyüp ve Kağıthane’den geçen Cendere Deresiyle ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Güney Kore’de yapılan ve ödül alan dere çalışmasını oranın mimarıyla birlikte Cendere Deresine yapacağız” derken, Cendere Deresi’nin animasyon görüntüleri de ortaya çıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, 16 Nisan Referandum çalışmaları kapsamında AK Parti Avcılar İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen istişare toplantısına katıldı.

İBB Denizköşk Sosyal Tesislerinde düzenlenen program kapsamında Başkan Kadir Topbaş, ilçede görev alan meclis üyeleri, STK temsilcileri, muhtarlar, kanaat önderleri ve Avcılar’da ki okul aile birlikleri bir araya geldi. Program kapsamında yapılan konuşmalarda Başkan Kadir Topbaş, Avcılar özelinde hazırladığı projeler hakkında bilgiler aktardı. Ayrıca Başkan Kadir Topbaş, Kağıthane, Sarıyer ve Eyüp ilçelerinden geçen Cendere Deresi ve çevresinde bio çeşitliliğin, su kalitesinin artırılması, yaya erişiminin sağlanması, tarih ve kültürün yaşatılması, ekolojik döngüye katkı sağlanması, sürdürülebilir bir çevre oluşturulması için çalışmalar başlattıklarını açıkladı.



Başkan Kadir Topbaş Cendere Deresi projesini açıkladı

Eyüp, Sarıyer ve Kağıthane’den geçen Cendere Deresine yapılacak olan proje hakkında açıklamalarda bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Şimdi Cendere Deresini 8 kilometre bölümünü kanal haline getiriyoruz. Özellikle cendere deresi olsun, diğer dereleri beton kanalet gibi görüyorsunuz. Şehir içinde böyle kanaletler olmaz. Bunları biz birer yaşam alanı haline nasıl getiririz,hedefiyle bu çalışmaları başlattık. Güney Kore’de 5 kilometre bir dereyi ekiplerim incelesin diye gönderdim. Belediye Başkanı müthiş bir proje yaptı ve ödül aldı. İnşallah yakın zamanda biz animasyonlarını basına vereceğiz. Güney Kore’deki mimarı İstanbul’a getirdik. Aynısını bizim buraya göre istiyorum dedim. Şöyle kiraz çiçeklerinin açıldığı insanların buluştuğu yer istiyorum dedim. İnsanlar hadi Sadabad’a, Cendere’ye gidelim diyecekleri yer yapılmasını istedim, güzel bir proje yapıldı. Üç tane proje var şu anda Çırpıcı da yapılıyor. Burası müthiş bir proje biz daha ileriyi düşünüyoruz. Biz daha ilerisini düşünüyoruz. Sadece dereleri taşkınları önlemek değil. Bir medeniyet yansısın istiyoruz. Zannediyorum görünce etkileneceksiniz” dedi.



Projede yapılacak olan çalışmalar

Osmanlı döneminde önemli bir mesire alanı olarak kullanılan, insanların Cetvel-i Sim denilen ay ve dere üzerindeki ayın yansımalarını seyir için kayıklarla ziyaret ettikleri Sadabad bölgesine tarihi önemi yeniden kazandırılacak. Proje kapsamında ayrıca, Roma ve Osmanlı dönemi su kemerlerini anımsatan su girişleri yapılacak, kemerli geçiş alanlarıyla dere boyunca gölgeli bir mekanda yürüyüş imkânı sunulacak. Cendere, kesintisiz yürüyüş ve bisiklet yollarının yanı sıra, pek çok spor alanıyla da aktif yaşamın merkezi olacak. Eyüp ve Sarıyer’deki ormanları yeşil bir koridor eşliğinde Haliç’le buluşturmayı amaçlayan projeyle Cendere, içinden temiz suların aktığı, çeşitli bitkilerle bezenmiş yemyeşil bir ekolojik alana dönüştürülecek. Haliç’e can suyu projesinin sürekliliğine katkıda bulunacak olan yeşil koridor sayesinde, Haliç’teki mevcut ekoloji daha da çok desteklenecek.Kağıthane ilçesinin iki yakasının modern bir kent meydanı ve yeşil bir park eşliğinde baştan başa kat edilebilmesi için dere seviyesinde yapılacak olan yaya ve araç geçiş köprüleriyle kentsel mekanın sürekliliği sağlanacak.

50 farklı türden binlerce bitki barındıran alan, insanların gölgeli ağaçların altında gezindiği, sazlıklara gelen kuşlar ve kelebekler eşliğinde suda yüzen balıkları seyrettiği, çocukların balıklarla oynadığı keyifli bir ortam haline dönüştürülecek. Bölge, başta tarihi kasırlar olmak üzere bütün kültür varlıkları korunarak İstanbulluların ve bölge ziyaretçilerinin hizmetine sunulurken, İstanbul’a yeni bir turistik çekim alanı kazandırılarak kesintisiz bir yeşil koridor ortaya çıkartılacak.

Projenin detayları ve animasyon görüntüleri ortaya çıktı

Dere uzunluğu 8 kilometre, Peyzaj proje alanı 925,135.84 metrekare olacak

Proje alanında; 15,000 metre yeni atık su hattı, 13,150 metre yeni içme suyu hattı, 10,700 metre yeni yağmursuyu hattı, 7,186 metre tuzlu su besleme hattı (Ayazağa keson yapısından Kağıthane Belediyesi önüne kadar.), 5,111 metre devridaim hattı (5000 metreküp su deposu ile Ayazağa İETT Arası.), derenin her iki yanında yer alan yağmur ve taşkın suları için 13 km kolektör hattı, 9 adet toplamda 12,165 m2 ardgermeli betonarme taşıt köprüsü,1 adet çelik seyir teraslı mimari özellikli yaya köprüsü (dolunay köprüsü-asma çelik köprü), Toplamda 4000 metrekare çelik yürüme yolu köprüleri (dere üstü geçişlerde),1 adet 5 bin metreküpdere besleme tatlı su deposu (günlük 100,000 metreküp su geçişi sağlanacaktır.) 5 adet 300 metreküp sulama suyu deposu ile şebeke hattı, 6 adet tatlı su girişi yapısı (basınç kırıcılı), 3 adet kum tutucu yapı (cendere deresi, keçi deresi ve kurbağa deresi girişlerinde - 2 gözlü ve 3 gözlü)
Kaynak: İHA