ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Silliman Açıklaması

'ABD olarak egemen, birleşik ve müreffeh bir Irak'tan yanayız' '(Kerkük'e) Bayrak asma ve (IKBY'nin) referandum konuları dikkatleri dağıtır. Şu an DEAŞ'la mücadele ve yenilmesine odaklanmak gerekli' 'PKK'nın Sincar'daki varlığından rahatsız ve endişeliyiz. Örgütün orada bulunması için hiçbir neden yok'

ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Douglas Silliman, Kerkük'teki 'bayrak krizi' konusunda Irak'ın egemenliğinden yana olduklarını belirterek, tartışmaların terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadeleyi gölgeleyeceği uyarısında bulundu.

Silliman, Bağdat'taki büyükelçilik binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının tek taraflı onayla Kerkük'teki kamu binalarına asılmasını değerlendirerek, 'ABD olarak egemen, birleşik ve müreffeh bir Irak'tan yanayız. Bayrak asma ve (IKBY'nin) referandum konuları dikkatleri dağıtır. Şu an DEAŞ'la mücadele ve yenilmesine odaklanmak gerekli.' dedi.

ABD Büyükelçisi Silliman, IKBY'nin planladığı 'bağımsızlık referandumu' ve Kerkük'teki bayrak meselesinin Irak anayasası çerçevesinde ele alınması gerektiğini ifade etti.

- 'PKK'nın varlığından rahatsızız'

Terör örgütü PKK'nın Musul'a bağlı Sincar'daki varlığından da rahatsız olduklarını vurgulayan Silliman, şunları kaydetti:

'ABD, Avrupa Birliği ve Türkiye, PKK'yı terör örgütü sayıyor. Bu örgüt, 30 yıl önce Irak-Türkiye sınırındaydı. PKK'nın Sincar'daki varlığından rahatsız ve endişeliyiz. Örgütün orada bulunması için hiçbir neden yok. Bu konuyu Irak hükümetiyle birkaç defa görüştük.'

Büyükelçi Silliman, ABD askerlerinin DEAŞ'la mücadele için Irak'ta hükümetin onayıyla bulunduğuna işaret ederek, 'Başbakan Haydar İbadi, DEAŞ'ın yenilmesinin ardından da küçük bir grubun ülkedeki askerlerin eğitilmesi için kalması arzusunu dile getirdi.' diye konuştu.
Kaynak: AA