Bitlisli Kadının Başarı Hikayesi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde yaşayan 3 çocuk annesi Şazime Hancı’nın azmi ve kararlılığı hem eğitiminde hem de iş hayatında başarıyı beraberinde getirdi.

Bitlisli Kadının Başarı Hikayesi
Doğu’daki kız çocuklarının sıklıkla karşılaştığı “okutulmama” sıkıntısını yaşayan kadınlardan biri olan 35 yaşındaki 14 yıllık evli ve 3 çocuk annesi Şazime Hancı’nın azim ve kararlılığı, hem eğitimindeki hem de iş hayatındaki başarıyı beraberinde getirdi. Eğitimini tamamlayabilmek için eşinin de desteğini alan Şazime Hancı, açık öğretimden önce ortaokul ve lise öğrenimini tamamladı, akabinde ise girdiği üniversite sınavından iyi bir puan alarak çok istediği Türk El Sanatları bölümünü kazandı. Evlendikten sonra okula devam etmeyi hayal bile edemezken, kendisini tekrar okul sıralarında bulan Şazime Hancı, üniversitede aldığı eğitim sayesinde yeteneklerini bir bir keşfetmeye başladı.

Kısa sürede kendisini bu alanda geliştiren Hancı, filografi sanatı üzerine birçok kamu kuruluşunda eğitim vermeye başladı.

Hayallerinden ve hedeflerinden vazgeçmeyerek peşinden koşan Hancı, bu kez de evinin bir odasını atölyeye çevirerek iş hayatına da atılmaya başladı.

Başarı basamaklarını bir bir yükselen Hancı, şimdilerde ise bir yandan üniversite eğitimine, diğer yandan ise iş hayatına devam ediyor. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerden almış olduğu siparişlerden elde ettiği gelirle de aile bütçesine katkı sunarak bir kadının istediğinde neleri başarabileceğini ortaya koyan Hancı, başarı öyküsüyle takdir topluyor.

“Her şey hayaldi ama imkansız değildi”

Başarı hikayesi için “her şey hayaldi ama imkansız değildi” diyen Şazime Hancı, bir kadının azmettikten sonra başaramayacağı hiçbir şey olmadığını söyledi.

Şazime Hancı, “Ben 14 yıllık evli ve 3 çocuk annesiyim. İlkokul mezunuydum. Benim okuduğum dönemde eğitim kız çocukları için zor bir süreçti. Tabii ki o süreçte kız çocukları okutulmuyordu. Bende sadece onlardan biriydim. Evlendikten sonra eşimin desteğiyle eğitime atılmaya ve hayallerimin peşinden koşmaya karar verdim. İlkokul mezunu iken açık öğretime başvurarak önce ortaokulu, akabinde ise lise öğrenimimi tamamladım. Ancak herhangi bir eğitimim olmadığı için çok büyük zorluklar çektim. Sonuçta ben bir mücadeleye girmiştim. Bu bir eğitim mücadelesiydi. Bunu başaracağıma inanarak bu yola çıktım. Bu süreç içerisinde de 3 çocuk sahibi oldum. Her geçen gün hedeflerime bir yenisini ekleyerek yoluma devam ettim. Benim amacım çocuklarıma daha kaliteli ve daha iyi bir gelecek sağlamaktı. Bunun yolunun da daha bilgili ve bilinçli bir anne olmaktan geçtiğini çok iyi biliyordum. Bunun için öncelikle eğitime dört elle sarıldım. Ortaokul ve liseden sonra pes etmeden bu defa üniversite sınavına girdim. Sınavda da yüksek bir puan alarak Bitlis Eren Üniversitesine bağlı Ahlat Meslek Yüksekokulu Geleneksel Türk El Sanatları bölümünü kazandım. Üniversite hayatına da bu şekilde atılmış oldum. Sanatı ve sanatla uğraşmayı çok seviyorum. Eşimin desteğiyle eğitim kurslarına gitmeye karar verdim. Bu kurslarda bihaber olduğum yeteneklerimi keşfetmeye başladım. Bunun sonuncunda da üniversite başta olmak üzere birçok kamu kurumunda kurslar verdim. Özellikle kadınlara öncülük ettim. Bilgilerimi bayanlarla paylaşmak beni çok daha mutlu etti. Bir kadının isteyince bir anne, bir iş kadını, bir ev hanımı ve en önemlisi iyi bir eş olabileceğini göstermek istedim. Bunu da anlatarak değil bizzat yaşayıp başararak gösterdiğime inanıyorum” dedi.



Evinde atölyesini kurarak kendi işinin patronu oldu

Evinin bir odasına kurduğu atölye ile kendi işinin patronu olan Şazime Hancı, “Çok sevdiğim filografi sanatımı icra etmek için evimin bir odasında kendi imkanlarımla atölyemi kurarak iş hayatına da atılmış oldum. Çalışmalarımı ve boş zamanlarımın büyük bölümünü bu atölyemde çalışarak geçiriyorum. Birçok yerden, birçok bölgeden almış olduğum siparişleri de bu atölyemde tamamlıyorum. Burada yapmış olduğum ürünleri de Ankara, İstanbul ve İzmir gibi illere ulaştırıyorum. Bu siparişlerden elde ettiğim gelirle evime sağladığım katkıda beni tabi ki mutlu ediyor ve gururlandırıyor” diye konuştu.



“Azim ve kararlılık olduktan sonra başarı kendiliğinden geliyor”

Kendi başarısını azim ve kararlılığına borçlu olduğunu ifade eden Hancı, diğer kadınlara da tavsiyelerde bulunarak, şöyle konuştu:

“Ben bugüne azim ederek geldiğimi ve her şeyi azmederek başardığıma inanıyorum. Öncelikle kendime olan inancımı hiçbir zaman kaybetmedim. Evet şu bir gerçek ki çok zorluk ile karşı karşıya geldim. Sonuçta bir kadınsınız, tabii ki karşınıza birçok zorluk çıkabilir. Önemli olan sizin o zorlukları aşabilmek için verdiğiniz azimli mücadeledir. En önemlisi ben bile bunu yaptıysam, birçok kadının da bunu yapabileceğine inanıyorum. Eğer bir hayaliniz varsa, eğer bir hedefiniz varsa bu emel ve hedefinize ulaşmak için öncelikle kendinize inanın, güvenin ve kesinlikle hiçbir şekilde korkmayın. Sonuçta hiçbir şey için geç değil, hiçbir şey için eksik kalmak gibi durum yok. Bence sizler de başarabilirsiniz, ama yeter ki gönülden isteyin. Siz gönülden istedikten sonra sorunlar dağ olsa da bir bir aşıp geçiyorsunuz.”
Kaynak: İHA