Öğrencilerden 'Dünya Serebral Palsi Farkındalık Ayı'nda Anlamlı Etkinlik

Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi Rehabilitasyon Bölümü öğrencilerinin "Dünya Serebral Palsi Farkındalık Ayı" dolayısıyla hastalığa ve hastaların yaşadığı problemlere ilişkin farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlediği etkinlik yoğun katılımla gerçekleşti.

Öğrencilerden 'Dünya Serebral Palsi Farkındalık Ayı'nda Anlamlı Etkinlik
Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi bahçesinde dün yapılan ’Serebral Palsi Farkındalık’ etkinliğine serebral palsili çocuklar ve aileleri, Serebral Palsili Çocuklar Derneği (SERÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Sinem Ersoy, akademisyenler ve çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı.

Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Elbasan yaptığı konuşmada, serebral palsinin bir bozukluk olarak değil bir durum olarak tanımlanabileceğini söyledi.

Hastalık sürecinde büyümeyle birlikte kas iskelet sisteminde ortaya çıkan problemlerin çocuğun hareketlerini kısıtladığını, bu durumun da bireylerin günlük yaşama katılımlarını olumsuz etkilediğini ve yaşın büyümesi ve hareketlerin kısıtlanmasıyla toplum tarafından kabul probleminin yaşandığını belirten Elbasan, serebral palsili bireylere karşı sağduyulu olunması gerektiğini vurguladı. Elbasan, "Tüm dünyada 17 milyon serebral palsili çocuğun yaşadığı, yalnızca İstanbul’da bu sayının 60 binin üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Bu da azımsanamayacak bir rakam" dedi.

Hastalığın dünya genelinde görülme oranının bin doğumda 1,5 ile 3 arasında değiştiğini söyleyen Elbasan, Türkiye’de görülme oranınınsa Gazi Üniversitesinin yaptığı çalışmaya göre bin canlı doğumda 4,4 olarak belirlendiğini aktardı. "Farklıyız, farkındayız" sloganıyla düzenlenen etkinlikte herkesi empati yapmaya davet ettiklerini anlatan Elbasan, "Bizimle aynı organlara, aynı uzuvlara sahip serebral palsili bireylerin yaşadıkları kassal ve sinirsel problemlerin bizden farklı olmadığını vurgulamak istiyorum" diye konuştu.

Kaynak: İHA