'Misis' Mühendislik Öğrencilerinin Ders Konusu Oldu

Yüreğir Belediyesi’nin sürdürdüğü Ölümsüzlük Şehri Misis projesi üniversitelere ders konusu oldu.

'Misis' Mühendislik Öğrencilerinin Ders Konusu Oldu
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ve Jeoloji Mühendisliği öğrencileri "Mimarlığa Giriş Dersini" Misis’te devam eden kervansaray, Roma dönemine ait 2 adet su değirmenlerinin restorasyonu, Lokman Hekim Cami rekonstrüksiyon çalışmaları ile devam eden kazı çalışmaları hakkında gördüler. Yüreğir Belediyesi yetkilileri öğrencilere Misis hakkında genel bilgiler verip Misis’i anlatan tanıtım broşürleri sundular.

Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hülya Yüceer ile Maden ve Cevher Hazırlama Mühendisliği Bölümünden Doc. Dr. Nazife Eraslan Doğan idaresinde Misis’te devam eden çalışmaları yerinde görüp incelediler. Geçmişten günümüze kadar gelen bu yapıların korunmasının önemine değindiler.

"Ölümsüzlük Şehri Misis" projesinin çok yönlü bir proje olduğunu ve kazı çalışmalarının 2012 yılından bu yana devam ettiğini söyleyen Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, “Çalışmalarımızın tamamlanmasıyla bölge önemli bir turizm merkezi olacaktır" diye konuştu.

Devam eden çalışmaların üniversiteler tarafından ilgiyle de takip edildiğini belirten Çelikcan, "Milattan Sonra 2. ve 3. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve 1970’li yıllara kadar kullanılan su değirmenleri kaybolmaya yüz tutmuştu. Proje ile tarihi yeniden yaşatmak ve insanoğlunun ilk teknolojilerinden su değirmenlerinin nasıl çalıştığını göstermeyi amaçlıyoruz. İşlevsel değerini geçen zaman içerisinde yitiren ve bu nedenle yok olmaya yüz tutan su değirmenlerini, otantik yapısıyla toplum hayatına tekrar kazandıracağız. Misis 7 bin yıllık tarihi geçmişiyle önemli bir yaşam merkezidir. Devam eden kazılarda birçok uygarlığa ait buluntular çıkmaktadır. Bu yönüyle üniversitelerimiz buralardan her alanda faydalanabilirler" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA