Bulgaristan'da Sandıktan Kriz Çıktı

Bulgaristan’da hafta sonu gerçekleştirilen erken genel seçimlerin resmi sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre seçimden birinci parti olarak çıkan GERB ile ikinci parti olarak çıkan Bulgaristan Sosyalist Partisi koalisyon kurmayacaklarını açıkladı.

Merkez Seçim Komisyonu (MSK), bugün yaptığı açıklamada Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar Partisinin (GERB) 1 milyon 147 bin 292 oyla seçimlerin birinci partisi olduğunu duyurdu. GERB partisi, 240 sandalyelik Bulgar parlamentosuna 95 milletvekili gönderirken, seçimlerin ikincisi sosyalistler oldu. Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP), 955 bin 490 oyla parlamentoya 80 milletvekili gönderiyor. Oy oranına göre üçüncü sırada bulunan Birleşik Vatanseverler Koalisyonu ise 27 milletvekiline sahip. Üyelerinin çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) 26 milletvekili çıkarmayı başarırken, parlamentoya vekil gönderebilen son parti ise Volia oldu. Volia’nın 12 milletvekili var. Şu anda yönetimde olan geçici teknokratlar hükümetinin Başbakanı Ognian Gercikov ise bir an önce hükümetin kurulması gerektiğini, yoksa ülke olarak Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını 1 Temmuz’da devralacak Bulgaristan’ın dünya önünde iyi bir izlenim bırakmayacağını savundu.

Koalisyon kaçınılmaz

240 sandalyelik Bulgaristan parlamentosunda kurulacak yeni hükümetin güvenoyu alabilmesi için en az 121 milletvekilinin desteği gerekiyor. Seçimden birinci parti olarak çıkan eski Başbakan Boiko Borisov’un GERB Partisinin 95 milletvekili çıkarırken, 121 milletvekilinin desteğini alması için koalisyon arayışlarına girmesi kaçınılmaz görünüyor. Seçimlerin ikinci partisi BSP, asla GERB ile koalisyon kurmayacaklarını açıklarken, aynı şekilde de GERB yönetimi BSP ile bir koalisyonun söz konusu olamayacağını vurguluyor. Seçimlerden birinci ve ikinci parti olarak çıkan iki siyasi oluşumun birbiriyle asla koalisyonda yer almak istemediklerini belirtmesi, hükümet arayışlarının ince pazarlıklar gölgesinde geçeceğinin bir işareti olarak gösteriliyor.

Türklerin durumu

Ülke nüfusunun yüzde 10’nunu oluşturan Türk ve Müslümanların oyları için mücadele veren HÖH, önceki seçimlerle kıyasla oy kaybına uğrarken, bir milletvekili farkla üçüncü siyasi güç konumunu Birleşik Vatanseverler Koalisyonuna kaptırdı. Böylece olası koalisyon görüşmelerinde kilit rolünü de kaybetmiş oldu. Geçen yıl kurulan ve HÖH gibi ülkedeki Türkleri temsil eden Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar Partisinin (DOST) aldığı oylar parlamentoya girmek için yüzde 4’lük barajı aşmaya yetmedi. Seçimlerinin iptalini isteyen DOST, seçimlerin adil ve şeffaf bir ortamda Anayasa ve Seçim Yasası’na uygun yapılmadığını savundu. DOST Partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan, Bulgaristan vatandaşlarının seçme hakkının engellendiğini kaydetti.

Bulgaristan’a oy kullanmak için Türkiye’deki gelen Bulgar vatandaşlarının sınırda karşılaştıkları aşırı milliyetçilerin engellemelerini hatırlatan Mestan, oy kullanmak için gelen vatandaşların geçişine izin verilmemesinin anayasaya aykırı olduğunu ve ceza kanununa göre suç teşkil ettiğini vurguladı. DOST seçimlerin iptalini isterken ülkedeki aşırı sağ siyasi oluşumlar ise Türkiye destekli faaliyet gösterdiği gerekçesiyle DOST’un kapatılmasını talep ediyor. Cumhurbaşkanı Rumen Radev, resmi sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, hükümet kurma konusunda farklı seçeneklerin bulunduğunu belirterek, büyük ihtimalle bir çeşit koalisyon kurulacağını söyledi.

Kaynak: İHA