Mahmutbey Gişeler İddianamesinde Binbaşı Muratoğlu'nun İfadesi Dikkat Çekti

Darbe girişiminde Mahmutbey Gişelerin ele geçirilerek İstanbul’a giriş trafiğinin kontrol altına alınmak istenmesine ilişkin iddianamenin en dikkat çeken ismi Binbaşı Enver Muratoğlu’nun ifadesinde, “Teslim olduktan sonra komutanı olduğum taburdaki askeri, polislerin yanında cep telefonumdan arayarak teslim olmalarını, suça karışmamalarını isteyen binbaşıyım” dediği belirtildi.

15 Temmuz darbe girişiminde Mahmutbey Gişeleri ve Ispartakule’de gerçekleşen olaylara ilişkin iddianamede, tutuklu şüpheli Binbaşı Enver Muratoğlu’nun ifadesine yer verildi.

İfadesine, “Ben basın ve sosyal medyada birçok kez yayınlanan kendi isteğimle olayların en başında önce Mahmutbey gişelerde 19 kişiden oluşan birlik ve zırhlı araçlarımla teslim olan, teslim olduktan sonra komutanı olduğum taburdaki askeri polislerin yanında cep telefonumdan arayarak teslim olmalarını, suça karışmamalarını isteyen binbaşıyım” sözleriyle başlayan Muratoğlu, Mahmutbey Gişelerde teslim olmadan önce tüm bölük komutanlarına 9 kez cep telefonumdan mesaj atarak kışlaya dönmelerini, kanunsuz emirlere uymamalarını söylediğini belirti.

Bu hususun cep telefonu kayıtları ve Mahmutbey Gişelerdeki tüm kamera görüntüleri ile tespit edilebileceğini kaydeden Muratoğlu, 15 Temmuz günü sabah saatlerinde mesaisine başladığını, albay Yusuf Sarı’nın odasına gittiğini ve Sarı’nın çok telaşlı olduğunu belirtti.

Muratoğlu ifadesinde, “Yusuf Sarı Genelkurmay’dan emir aldıklarını KOKTOD görevi için bölüklerimizin hazır olmasını söyledi.

Telefonla daha sonra arayacağım sizi dedi.

Daha önce Kolordu Komutanlığı tarafından 15-16-17 Temmuz 2016’da terör olayı olabileceğine ilişkin mesaj gelmişti. Bu nedenle Albay Sarı’nın söylediği emir kafama uydu. Odama gidip bölüklerin hazırlanması emri verdim. Benim 3 bölüğüm başka birimlere dağıtılınca Yusuf Sarı, bana iki zırhlı araç alarak Mahmutbey Gişeler bölgesine gidip polislere bölgenin emniyetini almamı söyledi” dedi.



“İnternetten de bakınca darbeye teşebbüs edildiğini anladım”

Bu emir üzerine yanında 2 başçavuş, 1 uzman çavuş, 1 astsubay, 2 üsteğmen ve rütbesiz erlerle birlikte kışladan çıktıklarını, saat 22.00 civarında Mahmutbey Gişeler bölgesine ulaştıklarını kaydeden şüpheli Muratoğlu, “Gişelere vardığımızda polisler Edirne yönünden İstanbul yönüne akan trafiği kesmişti. Polislerin yanına gittim. Onlara destek olmak istediğimizi söyleyerek, Ispartakule kavşağından dönüp gişelere doğru polislerin yanına gitmek hususunda anlaştık. Ancak trafik tıkanıklığı nedeniyle gişelere yaklaşık 1 km kala araç konvoyunda durduk. Cep telefonumdan arayanlar oldu, internetten de bakınca darbeye teşebbüs edildiğini anladım. Aldatılarak işin içine çekildiğimizi fark ettim” ifadelerini kullandı.

“Whatsapp grubuna dahil edildiğimi sonradan gördüm”

Muratoğlu, bulunduğu yerdeki trafik tıkanıklığı nedeniyle askeri açları bıraktığını, beylik tabancasını da almadan, vatandaşlarla birlikte Mahmutbey Gişelerdeki polis merkezine gittiğini belirterek, “Polislere durumu anlattım. Araçlarda bulunan rütbeli ve rütbesiz askerleri cep telefonumdan arayarak silahlarını bırakıp teslim olmaları yönünde talimat verdim. Bunun üzerine askerler karakola geldiler. Daha sonra telefonla arayarak birlikteki askerlerin teslim olmaları hususunda polislere yardımcı oldum. Bu meydana gelen olayla bilerek rol almadım. Darbeye teşebbüs eylemi sırasında oluşturulan whatsapp grubuna dahil edildiğimi Mahmutbey Gişelerinin gerisinde vakıf oldum. Beni gruba ekleyen numarayı tanımıyorum. Bu gruba sadece bir kez ‘Dönüyorum yollar kapalı’ şeklinde teslim olmadan önce yazdım” dedi.

Kaynak: İHA