'İzmir'in Festivalleri Uluslararası Olsun' Önerisi

İzmir’in kültürel yaşamına canlılık katan festivallere her yıl bir yenisi ekleniyor. Enginardan otlara, kahveden çikolataya kadar uzanan ve pek çoğu ulusal olan festivalleri uluslararası düzeye taşıyarak kentin ekonomik yaşamına daha da büyük oranda katkı sağlanabileceğini belirten Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökçe Özdemir öneriler sundu.

'İzmir'in Festivalleri Uluslararası Olsun' Önerisi
Festivallerin şehrin kimliğini ön plana çıkardığı gibi vatandaşlarına da aidiyet duygusu yaşattığını belirten Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökçe Özdemir, İzmir’in pek çok ilçesine ve köylerine yayılan festivalleri değerlendirdi. Özdemir, “Bahar aylarını sessiz geçiren pek çok ilçe festivaller sayesinde sezonu erken açar oldu. Festivaller boyunca binlerce İzmirli bu ilçe ve köylere adeta akın ederek alışveriş hayatını canlandırdı ve otellerde doluluk oranları artmaya başladı.

Alaçatı Ot Festivali, Bayındır Çiçek Festivali, Urla Enginar Festivali gibi festivaller başarılı örnekler arasında yerini aldı. Örneğin geçen yıl düzenlenen Bayındır Çiçek Festivali bölgede yaklaşık 1 milyon liralık ekonomik hacim yarattı. Alaçatı’da ise otellerin tamamı doldu. Bunun yarattığı gücün farkında olan Kültür ve Turizm Bakanlığı, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları da organizasyonlarda ön ayak olmaya başladı” dedi.



Süreklilik ve kalite önemli

Festival organizasyonlarında en önemli iki unsurun süreklilik ve kalite olduğunu ifade eden Doç. Dr. Gökçe Özdemir, “Festivaller sadece bölge ekonomisine katkı sağlamaz aynı zamanda destinasyonun imajını iyileştirir, farkındalık yaratarak turist çeker. Bu yüzden süreklilik arz etmesi ve insanların keyif almalarının yanı sıra iyi hizmet almalarının da sağlanması gerekir. Süreklilik ise sadece her yıl tekrarlanması değil, orijinalliğinin tekrarlanması anlamına geliyor. Festivallere katılanların memnuniyet düzeyleri aynı zamanda onları sadık ziyaretçilere dönüştürür. Festivallerde sadece organizatörlerin değil görev alan herkesin tecrübeli ve işinde ehil kişiler olması da önemli” bilgisini verdi.

İzmir’in kültürü çok zengin

Ulusal festivallerin uluslararası festivallere dönüşmesi için temaların ayrıcalıklı, yenilikçi ve yaratıcı olması gerektiğini vurgulayan Özdemir, kültür temelli festivallerin önemine dikkat çekti. Özdemir, “Kültürel her unsur festival konusu olabilir. Ülkemizde UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne giren Mevlevi Sema Törenleri, Kırkpınar Yağlı Güreş, Manisa Mesir Macunu gibi festivaller mevcut. İzmir de kültürel anlamda oldukça zengin bir şehir. Festivalleri uluslararası düzeye taşımak ve turizmi dört mevsime yaymak için kültürel temalı festivaller ön plana çıkarılabilir. İzmir’e özgü kültürel temaların seçilmesi, festivallerin içeriği ve kapsamının yüksek kalitede olması uluslararası ilgiyi artırabilir” dedi.

Kaynak: İHA