Tunus'ta Siyasi İstikrar

Kartaca Belgesi'ni imzalayan parti ve STK'ların ulusal birlik hükümetine desteği devam ediyor.

Tunus'taki ulusal birlik hükümetinin kuruluşunda etkin yeri olan Kartaca Belgesi'ne imza atan parti ve sivil toplum kuruluşlarının Yusuf Şahid hükümetine desteğinin devam ettiği bildirildi.

Parlamentodaki birçok siyasi parti ve ülkedeki önemli sivil toplum kuruluşları (STK) Kasaba Meydanı'ndaki hükümet binasında Başbakan Yusuf Şahid ile bir araya geldi.

Görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Başbakan Şahid, Kartaca Belgesi'ni imzalayan siyasi parti ve STK'ların hükümete desteklerinin sürdüğünü bildirdi.

Kartaca Belgesi'nde belirtilen konuların uygulamasının takibi için bir komisyon oluşturulacağını belirten Şahid, gelecek dönemde belgeye imza atan tarafların aralarında daha sıkı koordine sağlanacağını ve görüşmelerin daha sık gerçekleşeceğini söyledi.

Şahid, görüşmeler sırasında belediye seçiminin 2017'de yapılmasına karar verildiğini ifade ederek, 'Bu seçimler Tunus demokrasi sürecinde önemli bir aşamadır. Bundan dolayı bu seçimlerin başarılı olması gerekiyor.' dedi.

Toplantının ardından açıklama yapan Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi, seçimlerin vatani bir görev olduğunu dile getirerek, 'Ülkenin çıkarları demokratik yolda ileri gidilmesidir. Bu ancak belediye ve yerel yönetimlerde halkın temsilcilerinin söz sahibi olmasıyla mümkün olacaktır. Bundan dolayı seçimlere iyi hazırlanmamız gerekiyor.' şeklinde konuştu.

Kartaca Belgesi Temmuz 2016'da Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'nin ülkede ulusal birlik hükümeti kurulması amacıyla başkanlık ettiği toplantılar sonucunda çeşitli siyasi parti ve STK temsilcileri tarafından imzalanmıştı.

Geçen 25 Şubat'ta Başbakan Yusuf Şahid kabinede kısmi bir değişikliğe gidince, Kartaca Belgesi'ne aykırı hareket edildiği söylemi hükümette kriz başlangıcı izlenimi yaratmıştı. Nahda lideri Gannuşi ise hükümete desteğin pekişmesi amacıyla belgeye imza atan tarafların başbakan tarafından bir araya getirilmesi çağrısı yapmıştı.
Kaynak: AA