Başbakan Yardımcısı Şimşek Açıklaması
'Eğer 16 Nisan'da ülkenin önü açılır ve Türkiye'deki belirsizlik azalır, hemen arkasından hükümetimiz şu anda planladığı gibi kalan bütün diğer yapısal reformları hızlı bir şekilde yaparsa, liradaki değer kaybı da devam etmez, kalıcı olmaz' 'Rusya ile ilgili (turizmde) rekor ihtimali çok yüksek. Çok hızlı bir şekilde 2015 Kasım öncesine dönüş söz konusu, zaten başladı. Dolayısıyla bu devam edecek' 'Referandumda güçlü bir 'evet' çıktıktan sonra yatırımcı önünü görecek ve ertelenmiş yatırımlar devreye girecek'
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 'Eğer 16 Nisan'da ülkenin önü açılır ve Türkiye'deki belirsizlik azalır, hemen arkasından hükümetimiz şu anda planladığı gibi kalan bütün diğer yapısal reformları hızlı bir şekilde yaparsa, liradaki değer kaybı da devam etmez, kalıcı olmaz. Türkiye ekonomisindeki performans güçlenince liraya olumlu yönde yansır.' dedi.
Şimşek, Kanal 7'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Bölge ziyaretleri sırasında vatandaşın referanduma ilgisinin nasıl olduğunun sorulması üzerine Şimşek, vatandaşın yoğun ilgi gösterdiğini ancak rehavete kapılmadan, toplumun değişik kesimlerine ulaşmaya devam etmek gerektiğini söyledi.
Sahadan çok ciddi bir dezenformasyon, yanlış bilgilendirme olduğu yönünde izlenim edindiğini anlatan Şimşek, 'Hep tavsiye ediyorum, anayasa değişikliği paketini bir okuyun, ezber şeylere, orada burada söylenenlere inanmayın diyorum.' şeklinde konuştu.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de anayasa değişikliğine ilişkin genel anlamda ilginin yoğun olduğunu ifade eden Şimşek, devletin çok güçlü şekilde terörle mücadelesi, kararlılığı, terör örgütünün alandaki varlığının ciddi şekilde zayıflatılmasının ardından vatandaşın rahatladığını, bölgede artık tekrar yatırımların, altyapının konuşulduğunu söyledi.
'HDP'ye oy vermiş kitleden evet oyu bekliyor musunuz? ' sorusuna Şimşek, 'Bekliyorum' yanıtını verdi. Başbakan Yardımcısı Şimşek, şöyle devam etti:
'Çünkü o baskı azaldığı zaman, insanlar daha rahat bir şekilde hareket edecekler. Cumhurbaşkanımıza özel bir muhabbet aslında var. Hükümetin ve dolayısıyla Türkiye'nin sorun çözme konusundaki çabasını samimi buluyorlar. Özellikle bu çukur siyasetini, hendek siyasetini, bölücü terör örgütünün yaptıklarını tasvip etmiyorlar. Dolayısıyla gerçekten bölücü terör örgütüyle aralarına bu anlamda bir mesafe koyuyorlar. Bu çok önemli. Kamu düzeninin sağlanmış olması onlara cesaret vermiş durumda. (Referanduma) Bence yansır, benim gördüğüm, benim edindiğim izlenim en zor yerlerde bile ciddi bir şekilde 'evet' diyenler çıkar diye düşünüyorum.'
-'Evet çıkması ile taşlar yerine oturmuş olacak'
Referandumdan 'hayır' çıkması halinde ekonominin nasıl etkileneceğine ilişkin soruyu yanıtlarken Şimşek, böyle bir durumda belirsizliklerin devam edeceğini, bunun da ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini söyledi.
Türkiye'deki parlamenter sistemin yönetimde istikrarı sağlayamadığını dile getiren Şimşek, 'Hayır çıkarsa, Türkiye çok zor ve krizlere gebe bir döneme başlayacak.' dedi.
Referandumdan hayır çıkması halinde siyaseten de ilave bir belirsizlik doğacağına işaret eden Şimşek, '17 Nisan sabahı diyelim ki 'evet' çıktı. Taşlar yerine oturmuş olacak, orta ve uzun vadeye ilişkin siyasi belirsizlik ortadan kalkacak. Ne olursa olsun hükümet krizleri olmayacak artık.' şeklinde konuştu.
Şimşek, yurt dışında da genelde Türkiye aleyhine ciddi bir kampanya yapıldığını, yeni sistemin getireceklerini anlattıklarında yatırımcının da çok farklı baktığını söyledi.
-'Belirsizliğin azalması liraya olumlu yansır'
Ekonominin bir miktar yavaşlamasına rağmen büyümenin devam ettiğini dile getiren Şimşek, 'Bu son yıllarda Türkiye'nin yaşadığı şokları herhangi bir ülke yaşasa belki o ülke çökmüştü ekonomik anlamda. Türkiye hala dimdik ayakta.' şeklinde konuştu.
Enflasyondaki yükselişe ilişkin bir soruya karşılık da Şimşek, bunun geçici olması için gereken tedbirleri aldıklarını ifade etti. Şimşek, liradaki değer kaybına ilişkin de şu değerlendirmelerde bulundu:
'Eğer 16 Nisan'da ülkenin önü açılır ve Türkiye'deki belirsizlik azalır, hemen arkasından hükümetimiz şu anda planladığı gibi kalan bütün diğer yapısal reformları hızlı bir şekilde yaparsa liradaki değer kaybı da devam etmez, kalıcı olmaz. Tabii küresel faktörler var, ben genel konuşuyorum. Yani Türkiye ekonomisindeki performans güçlenince liraya olumlu yönde yansır. Siyasi belirsizlik azaldığı zaman, reform potansiyeli, beklentileri arttığı zaman kesinlikle o da olumlu yansır.'
İşsizlik oranına ilişkin bir soru üzerine de son dönem yaşanan sıkıntıların, ekonomiye, turizme ve ihracata olumsuz yansıdığını ifade eden Şimşek, bunun sonucunda işsizliğin yüzde 12'lere çıktığını, bunun tekrar tek hanelere düşürülebileceğini söyledi. Bunun Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin onaylanmasının ardından ekonominin canlanmasıyla ve ilave reformlarla başarılabileceğinin altını çizen Şimşek, hükümet olarak istihdamı artırmaya yönelik adımlar attıklarını ve atmaya devam edeceklerini kaydetti.
Şimşek, şubat ayında 232 bin ilave istihdam olduğunu, mart ayında da yeni istihdam oluşumunun devam ettiğini dile getirerek, 'Nisan sonrası işler büyük ihtimalle açılacak' dedi.
-'Ertelenmiş yatırımlar devreye girecek'
Türkiye'nin başına gelen felaketler nedeniyle yatırım erbabının 'bekle, gör' politikasına devam ettiğini belirten Şimşek, 'Referandumda güçlü bir 'evet' çıktıktan sonra yatırımcı önünü görecek ve bu ertelenmiş yatırımlar devreye girecek' ifadesini kullandı.
Şimşek, nisan sonrasında gerek dış talebin gerekse iç talebin canlanması ihtimalinin ekonomiyi güçlendireceğini vurgulayarak, 'Bu yatırımı, istihdamı artırır. Zaten sihirli denklem bu, o nedenle işsizlik tekrar iner. Ama tersi olursa, belirsizlik devam eder, reform noktasında fırsat bulunamazsa, bu yatırım ve ihracat teşviklerine rağmen 'bekle gör' durumu sürerse mevcut durum devam eder ve işsizlik böyle kalabilir. Ama biz onu bir senaryo olarak öngörmüyoruz. 'Evet belirsizliği azaltır. Son yıllarda yaşadığımız travmalara kesin bir perde getirir, o fasıl kapanır, Türkiye artık önüne bakar.' dedi.
Şimşek, mevcut sistemde ileride zayıf bir hükümet başa gelirse terörle mücadelenin arzulanan güçte olamayabileceğini belirterek, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde milletin değerleri ile barışık, en az yüzde 50'den fazlasının oyunu almış bir cumhurbaşkanı olacağını, bu durumda terörle mücadelenin güçleneceğini kaydetti.
Yeni sistemin kabul edilmesi halinde vesayet sisteminin son bulacağını vurgulayan Şimşek, darbe zihniyetine de tamamen bir çizgi çekileceğini söyledi.
-'Döviz hareketliliğinin arkasında Fed'in faiz artırma beklentisi var'
Şimşek, dövizdeki dalgalanmalarla ilgili bir soru üzerine de son hareketliliğin arkasında büyük oranda Fed'in faiz artırma beklentisinin olduğunu belirterek, 'Son haftalarda Amerika'dan gelen veriler ve Fed başkanının yaptığı açıklamalar nedeniyle mart ayında artık neredeyse yüzde 100 olasılıkla bir faiz artışı fiyatlanmaya başladı. Faiz artışının fiyatlanmış olması Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için olumlu değil. Çünkü dış finansmana ihtiyacı olan ülkeler için fon akışını etkileyecek bir faktör. Bu doları güçlendiren bir faktör.' değerlendirmesinde bulundu.
-'Rusya ile turizmde rekor ihtimali çok yüksek'
Verdikleri yatırım teşvikleri, istihdam ve ihracat desteklerinin ortalık toz dumanken çok etkili olmadığını dile getiren Şimşek, şunları kaydetti:
'2017 nisan ayından itibaren (Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin kabul edilmesiyle) öngörülebilirlik artacağı için bir belirsizlik ortadan kalkacağı için güçlü bir şekilde bu destek ve teşvikler devreye girecek ve ekonomiyi canlandıracak. Bu beraberinde ilave istihdam getirecek ve işsizliği bir miktar aşağıya getirecek. Bunu reformlarla destekleyeceğiz. Reform seferberliğini geçen sene başlattık. Şimdi anayasa değişikliği en büyük reform, arkasından da geriye kalan diğer reformlar bu beklentiyi olumlu etkileyecek. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin devreye girmesiyle belirsizliğin azalması dışarıdan Türkiye algısını da yavaş yavaş iyileştirir. Çünkü Türkiye karşıtları bunu önemli bir mücadele alanı olarak görüyorlar.'
Şimşek, terör eylemleri ve Türkiye aleyhindeki propagandaların turizmi olumsuz etkilediğini, ancak bunun geçici faktörler olacağına inandığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesinde turizmle ilgili alınan kararları da değerlendiren Şimşek, 'Rusya ile ilgili (turizmde) rekor ihtimali çok yüksek. Çok hızlı bir şekilde 2015 kasım öncesine dönüş söz konusu, zaten başladı. Ocakta Rusya'dan gelen turist sayısında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 80'in üzerinde bir artış var. Dolayısıyla bu devam edecek. Rusya'daki bu güzel gelişme Avrupa'daki kayıpları ne kadar telafi eder, bu önemli.' diye konuştu.
Geçici şokların kalıcı tahribat yaratmayacağını ifade eden Şimşek, gerekli tedbirleri aldıklarını ve almaya devam edeceklerini vurguladı.
Kaynak: AA
Şimşek, Kanal 7'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Bölge ziyaretleri sırasında vatandaşın referanduma ilgisinin nasıl olduğunun sorulması üzerine Şimşek, vatandaşın yoğun ilgi gösterdiğini ancak rehavete kapılmadan, toplumun değişik kesimlerine ulaşmaya devam etmek gerektiğini söyledi.
Sahadan çok ciddi bir dezenformasyon, yanlış bilgilendirme olduğu yönünde izlenim edindiğini anlatan Şimşek, 'Hep tavsiye ediyorum, anayasa değişikliği paketini bir okuyun, ezber şeylere, orada burada söylenenlere inanmayın diyorum.' şeklinde konuştu.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de anayasa değişikliğine ilişkin genel anlamda ilginin yoğun olduğunu ifade eden Şimşek, devletin çok güçlü şekilde terörle mücadelesi, kararlılığı, terör örgütünün alandaki varlığının ciddi şekilde zayıflatılmasının ardından vatandaşın rahatladığını, bölgede artık tekrar yatırımların, altyapının konuşulduğunu söyledi.
'HDP'ye oy vermiş kitleden evet oyu bekliyor musunuz? ' sorusuna Şimşek, 'Bekliyorum' yanıtını verdi. Başbakan Yardımcısı Şimşek, şöyle devam etti:
'Çünkü o baskı azaldığı zaman, insanlar daha rahat bir şekilde hareket edecekler. Cumhurbaşkanımıza özel bir muhabbet aslında var. Hükümetin ve dolayısıyla Türkiye'nin sorun çözme konusundaki çabasını samimi buluyorlar. Özellikle bu çukur siyasetini, hendek siyasetini, bölücü terör örgütünün yaptıklarını tasvip etmiyorlar. Dolayısıyla gerçekten bölücü terör örgütüyle aralarına bu anlamda bir mesafe koyuyorlar. Bu çok önemli. Kamu düzeninin sağlanmış olması onlara cesaret vermiş durumda. (Referanduma) Bence yansır, benim gördüğüm, benim edindiğim izlenim en zor yerlerde bile ciddi bir şekilde 'evet' diyenler çıkar diye düşünüyorum.'
-'Evet çıkması ile taşlar yerine oturmuş olacak'
Referandumdan 'hayır' çıkması halinde ekonominin nasıl etkileneceğine ilişkin soruyu yanıtlarken Şimşek, böyle bir durumda belirsizliklerin devam edeceğini, bunun da ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini söyledi.
Türkiye'deki parlamenter sistemin yönetimde istikrarı sağlayamadığını dile getiren Şimşek, 'Hayır çıkarsa, Türkiye çok zor ve krizlere gebe bir döneme başlayacak.' dedi.
Referandumdan hayır çıkması halinde siyaseten de ilave bir belirsizlik doğacağına işaret eden Şimşek, '17 Nisan sabahı diyelim ki 'evet' çıktı. Taşlar yerine oturmuş olacak, orta ve uzun vadeye ilişkin siyasi belirsizlik ortadan kalkacak. Ne olursa olsun hükümet krizleri olmayacak artık.' şeklinde konuştu.
Şimşek, yurt dışında da genelde Türkiye aleyhine ciddi bir kampanya yapıldığını, yeni sistemin getireceklerini anlattıklarında yatırımcının da çok farklı baktığını söyledi.
-'Belirsizliğin azalması liraya olumlu yansır'
Ekonominin bir miktar yavaşlamasına rağmen büyümenin devam ettiğini dile getiren Şimşek, 'Bu son yıllarda Türkiye'nin yaşadığı şokları herhangi bir ülke yaşasa belki o ülke çökmüştü ekonomik anlamda. Türkiye hala dimdik ayakta.' şeklinde konuştu.
Enflasyondaki yükselişe ilişkin bir soruya karşılık da Şimşek, bunun geçici olması için gereken tedbirleri aldıklarını ifade etti. Şimşek, liradaki değer kaybına ilişkin de şu değerlendirmelerde bulundu:
'Eğer 16 Nisan'da ülkenin önü açılır ve Türkiye'deki belirsizlik azalır, hemen arkasından hükümetimiz şu anda planladığı gibi kalan bütün diğer yapısal reformları hızlı bir şekilde yaparsa liradaki değer kaybı da devam etmez, kalıcı olmaz. Tabii küresel faktörler var, ben genel konuşuyorum. Yani Türkiye ekonomisindeki performans güçlenince liraya olumlu yönde yansır. Siyasi belirsizlik azaldığı zaman, reform potansiyeli, beklentileri arttığı zaman kesinlikle o da olumlu yansır.'
İşsizlik oranına ilişkin bir soru üzerine de son dönem yaşanan sıkıntıların, ekonomiye, turizme ve ihracata olumsuz yansıdığını ifade eden Şimşek, bunun sonucunda işsizliğin yüzde 12'lere çıktığını, bunun tekrar tek hanelere düşürülebileceğini söyledi. Bunun Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin onaylanmasının ardından ekonominin canlanmasıyla ve ilave reformlarla başarılabileceğinin altını çizen Şimşek, hükümet olarak istihdamı artırmaya yönelik adımlar attıklarını ve atmaya devam edeceklerini kaydetti.
Şimşek, şubat ayında 232 bin ilave istihdam olduğunu, mart ayında da yeni istihdam oluşumunun devam ettiğini dile getirerek, 'Nisan sonrası işler büyük ihtimalle açılacak' dedi.
-'Ertelenmiş yatırımlar devreye girecek'
Türkiye'nin başına gelen felaketler nedeniyle yatırım erbabının 'bekle, gör' politikasına devam ettiğini belirten Şimşek, 'Referandumda güçlü bir 'evet' çıktıktan sonra yatırımcı önünü görecek ve bu ertelenmiş yatırımlar devreye girecek' ifadesini kullandı.
Şimşek, nisan sonrasında gerek dış talebin gerekse iç talebin canlanması ihtimalinin ekonomiyi güçlendireceğini vurgulayarak, 'Bu yatırımı, istihdamı artırır. Zaten sihirli denklem bu, o nedenle işsizlik tekrar iner. Ama tersi olursa, belirsizlik devam eder, reform noktasında fırsat bulunamazsa, bu yatırım ve ihracat teşviklerine rağmen 'bekle gör' durumu sürerse mevcut durum devam eder ve işsizlik böyle kalabilir. Ama biz onu bir senaryo olarak öngörmüyoruz. 'Evet belirsizliği azaltır. Son yıllarda yaşadığımız travmalara kesin bir perde getirir, o fasıl kapanır, Türkiye artık önüne bakar.' dedi.
Şimşek, mevcut sistemde ileride zayıf bir hükümet başa gelirse terörle mücadelenin arzulanan güçte olamayabileceğini belirterek, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde milletin değerleri ile barışık, en az yüzde 50'den fazlasının oyunu almış bir cumhurbaşkanı olacağını, bu durumda terörle mücadelenin güçleneceğini kaydetti.
Yeni sistemin kabul edilmesi halinde vesayet sisteminin son bulacağını vurgulayan Şimşek, darbe zihniyetine de tamamen bir çizgi çekileceğini söyledi.
-'Döviz hareketliliğinin arkasında Fed'in faiz artırma beklentisi var'
Şimşek, dövizdeki dalgalanmalarla ilgili bir soru üzerine de son hareketliliğin arkasında büyük oranda Fed'in faiz artırma beklentisinin olduğunu belirterek, 'Son haftalarda Amerika'dan gelen veriler ve Fed başkanının yaptığı açıklamalar nedeniyle mart ayında artık neredeyse yüzde 100 olasılıkla bir faiz artışı fiyatlanmaya başladı. Faiz artışının fiyatlanmış olması Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için olumlu değil. Çünkü dış finansmana ihtiyacı olan ülkeler için fon akışını etkileyecek bir faktör. Bu doları güçlendiren bir faktör.' değerlendirmesinde bulundu.
-'Rusya ile turizmde rekor ihtimali çok yüksek'
Verdikleri yatırım teşvikleri, istihdam ve ihracat desteklerinin ortalık toz dumanken çok etkili olmadığını dile getiren Şimşek, şunları kaydetti:
'2017 nisan ayından itibaren (Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin kabul edilmesiyle) öngörülebilirlik artacağı için bir belirsizlik ortadan kalkacağı için güçlü bir şekilde bu destek ve teşvikler devreye girecek ve ekonomiyi canlandıracak. Bu beraberinde ilave istihdam getirecek ve işsizliği bir miktar aşağıya getirecek. Bunu reformlarla destekleyeceğiz. Reform seferberliğini geçen sene başlattık. Şimdi anayasa değişikliği en büyük reform, arkasından da geriye kalan diğer reformlar bu beklentiyi olumlu etkileyecek. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin devreye girmesiyle belirsizliğin azalması dışarıdan Türkiye algısını da yavaş yavaş iyileştirir. Çünkü Türkiye karşıtları bunu önemli bir mücadele alanı olarak görüyorlar.'
Şimşek, terör eylemleri ve Türkiye aleyhindeki propagandaların turizmi olumsuz etkilediğini, ancak bunun geçici faktörler olacağına inandığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesinde turizmle ilgili alınan kararları da değerlendiren Şimşek, 'Rusya ile ilgili (turizmde) rekor ihtimali çok yüksek. Çok hızlı bir şekilde 2015 kasım öncesine dönüş söz konusu, zaten başladı. Ocakta Rusya'dan gelen turist sayısında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 80'in üzerinde bir artış var. Dolayısıyla bu devam edecek. Rusya'daki bu güzel gelişme Avrupa'daki kayıpları ne kadar telafi eder, bu önemli.' diye konuştu.
Geçici şokların kalıcı tahribat yaratmayacağını ifade eden Şimşek, gerekli tedbirleri aldıklarını ve almaya devam edeceklerini vurguladı.