Manisa'da Doku Ve Organ Nakli

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Hafsa Sultan Hastanesi Doku ve Organ Nakli Koordinatörü Prof. Dr. Melek Çivi, organ bağış biriminin yenilendiğini belirtti.

Çivi gazetecilere yaptığı açıklamada, Başhekim Prof. Dr. Emin Kurt’un destekleriyle iyi bir noktada olduklarını ve uzman doktorlardan Dr. Canan Gürsoy, Dr. Deniz Heppekcan, Dr. Serpil Ekin ve koordinatörler Hacer Engin, Sadık Kaplan ve Selçuk Demirler eşliğinde 24 saat hizmet verdiklerini kaydetti.

Hastanede 5 organ bağışçısının sağlandığını ifade eden Prof. Dr. Çivi, şunları söyledi:

'Bu bağışçılardan alınan organlar 8 böbrek, 2 dalak, 5 karaciğer, 3 kalp, 1 ince bağırsak, 10 kornea ve 1 akciğer olmak üzere toplamda 30 aileye ikinci bir hayat verdi. Bu tablo mutluluk vericidir. Çünkü beyin ölümü ölümle eşdeğer. Tıbben yapılabilecek hiçbir şey yok. İşte bu noktadan yola çıkarak ölmüş kabul ettiğimiz birisinin organıyla biz ölmek üzere olan birisini hayatta tutma şansını elde edebiliyoruz. Dini yönden değerlendirdiğimizde Maide Suresi’nin 32. Ayeti der ki; 'Her kim ki birinin hayatını kurtarmak suretiyle yaşatırsa, sanki bütün insanları yaşatmıştır'. diye konuştu.

Sürekli gelişen ve büyüyen bir üniversite hastanesi olarak, üniversitenin ve halkın büyük ihtiyacı olan pek çok ünitenin açılışına imza attıklarını ve açmaya devam edeceklerini ifade eden Hastane Başhekimi Prof. Dr. Emin Kurt da hastane olarak ilk kornea nakillerinin 2007 yılında yapılmaya başlandığını, 2012 yılında Kornea bankasının kurularak Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırıldığını kaydetti.

Kurt, şöyle devam etti:

'İlk yıl sadece 2 kornea nakli yapılırken, 2013 yılında 6, 2014 yılında 12, 2015 yılında 38, 2016 yılında 91, 2017 yılındaki iki aylık sürede ise 23 kornea nakli başarıyla yapılmıştır. Kornea ve retina hastalıklarının birlikte olduğu durumlarda da geçici keratoprotez kullanılarak hem kornea hem de retina hastalıkları aynı anda tedavi edilebiliyor. Bu operasyon ile Ege bölgesinde sadece bizim hastanemizde yapılan çok önemli bir başarı elde ettik ve her geçen gün bu başarılarımız artıyor. Organ ve doku bekleyen bütün hastalarımıza umut olan organ bağışlarının giderek artmasını temenni ediyorum.'

Organ bağışının önemine dikkat çekmek üzere, yakın zaman önce beyin ölümü gerçekleşen ve organlarıyla 5 hastaya şifa olan kişinin yakınlarına Kurt tarafından plaket verildi.

Kaynak: AA