Mahkeme, Zabıta Denetiminin 'Kamu Yararı' Taşıdığına Hükmetti

Konya Bölge İdare Mahkemesi, Antalya'nın Kumluca ilçesinde Zabıta Müdürü Aydın Turgut ve zabıta memuru Erol Dalgıç hakkında, yetkileri dışında denetim yaptıkları gerekçesiyle soruşturma izni verilmesi kararını reddetti.

Kumluca Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ilçede faaliyette bulunan bir pastanedeki denetimleri sırasında dolapta bulunan sucukların küflenmiş olduğunu ve bazı içeceklerin son tüketim tarihlerinin de geçtiğini tespit etti.

İş yeri hakkında tutanak düzenlenirken, belediye encümeni tarafından verilen karar gereği iş yeri 15 gün süreyle kapatıldı ve para cezası verildi. Bunun üzerine işletme sahibi, zabıta görevlilerinin yetki aşımı yaparak tutanak düzenledikleri iddiasıyla Zabıta Müdürü Aydın Turgut ve zabıta memuru Erol Dalgıç hakkında şikayetçi oldu.

Kumluca Kaymakamlığı tarafından haklarında soruşturma izni verilen Turgut ve Dalgıç, ilgili mahkemede karara itiraz etti. Davayı görüşerek karara bağlayan Konya Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı, dava konusu eylemin, 'Halk ve çevre sağlığını ilgilendiren ve bu nedenle doğrudan doğruya kamu yararını barındıran konulardaki tespitleri içerdiği' gerekçesiyle soruşturma izni verilmemesine hükmetti.

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, kararın ardından yaptığı yazılı açıklamada, Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin halk ve çevre sağlığını ilgilendiren konularda denetimlerini aralıksız sürdüreceğini bildirdi.

Kaynak: AA