Beyşehir'in İmarı Masaya Yatırıldı

Konya’nın Beyşehir ilçesinin imarı, düzenlenen istişare ve bilgilendirme toplantısında masaya yatırıldı.

Beyşehir'in İmarı Masaya Yatırıldı
Toplantının ana gündem maddesini Beyşehir’deki yapılaşmanın durdurulduğuna yönelik iddialar ve imar çapı verilememesi gibi sorunlar oluşturdu. Yapılan konuşmalarda Konya Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından ilçelerde herhangi bir inşaat durdurma kararı alınmadığı, alınan kararın revizyona uğraması muhtemel yerlerde imar çapının verilmemesine yönelik olduğu belirtildi.

Beyşehir Belediyesi hizmet binasında, Beyşehir ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Ticaret Odası Başkanlığının ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, Konya Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Nurullah Osmanlı, belediye meclis üyeleri, ilçede faaliyet gösteren inşaat sektörü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, kamuoyunda imar konularıyla alakalı dolaşan farklı bilgiler nedeniyle bu bilgilendirme toplantısında bir araya geldiklerini söyledi.

Konuşulan bilgilerin kesinlikle doğru olmadığını belirten Başkan Özaltun, “Bu nedenle imar konusundaki bilgileri birinci ve ilgili ağızlardan dinlemeniz için bu toplantıyı organize ettik. İmarla ilgili sormak istediğiniz ne varsa, emsal, h/2, arka çekme mesafesi, 7 ve 5 metrelik yollar, otoparklar, yaşadığınız tüm sorunları masaya yatıralım. Bundan sonraki süreçte de Beyşehir’in ufkunu, önünü daha da ileriye doğru götürelim istedik. Bu süreçte sürekli dile getirdiğimiz konular var, artık adı yolsa eğer 5 metrelik yollarımız var. Artık yeni yapılan planla 5,6 ve 7 metrelik yollar kalmasın. Bir ambulans, itfaiye girdiği zaman çıkamayacak sokaklarımız var maalesef. Bu 1/5 binlik ve ardından gelecek 1/100 binlik planlar bu sorunların giderilmesi için bir fırsat. Bu fırsatı inşallah birlikte sizlerle çözeceğimizi ümit ediyorum. Yeni Büyükşehir Yasası ile birlikte Konya’ya bağlı 31 ilçenin şu an 1/25 bin ve 1/100 binlik imar planları bitti, sıra ise 1/5 binliğe geldi. 31 ilçenin 2’sinde ise bu planlar Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısında da kabul edildi. Bunlardan birisi de Beyşehir’di” dedi.



“Beyşehir’e önem veriliyor”

Bu durumun Beyşehir’e verilen önemi ortaya koyduğunu da kaydeden Özaltun, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’e teşekkür etti. Beyşehir’deki imar çapının verilmemesine yönelik kararla ilgili olarak ise, bu durumun kendilerini de ekonomik anlamda olumsuz etkilediğine vurgulayan Başkan Özaltun, “Biliyorsunuz biz ruhsat verirken ruhsat harcı almak zorundayız. Dolayısıyla gelirlerimiz de o konuda azalmış durumda. Aslında biz de sizlerden farklı değiliz. Şu an ruhsat harçlarımızdan para alamıyoruz. Tabi para olmadığı zamanda hizmetlerde bazı sıkıntılar meydana gelebiliyor. Ancak, sizlerden bu konuda biraz sabır bekliyoruz” diye konuştu.

Toplantıya katılan Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Şahiner ise, göreve başladığı günden itibaren Beyşehir’in artı ve eksileriyle birlikte neler yapılabileceği konusunda Beyşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm kurumlarla işbirliği içerisinde müşterek çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Beyşehir Ticaret Odası Başkanı Salih Gül de, inşaat sektörüne mensup üyelerinden gelen talep üzerine bu toplantıyı düzenleme kararı aldıklarını anlatarak, “Bugün konunun muhataplarıyla birlikteyiz. Bildiğiniz gibi ilçemizde yapılmakta olan 1/5 binlik nazım imar planı çalışmalarından sonra Beyşehir Belediyesinin 1/Binlik planı hazırlaması sürecinde imar çapı verilmemesinden dolayı, sektörde faaliyet gösteren işkollarını doğrudan etkilemektedir. Bu da ilçemizin ciddi anlamda ekonomik sıkıntıya girmesine neden oluyor. Bu konunun dikkate alınarak hızlı bir çözüm üretilmesini diliyor ve bekliyoruz” şeklinde konuştu.



“Alınan karar, revizyona uğraması muhtemel yerlerde imar çapının verilmemesine yönelik”

Konya Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Nurullah Osmanlı ise, 1/100 bin ve 25 binlik planların ardından 1/5 binlik nazım imar planının da Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından kabul edilerek ve askı sürecine çıkacağını belirtti.

Askıya çıkacak 1/5 binlik planların çok önemli olduğunu anlatan Osmanlı, “1/Binlik planların da bu kapsamda yeniden ele alınması gerektiği kararlarının tamamı burada üretiliyor. Şimdi şehirler aynı bir canlı gibi. Tabiri caizse bir insan gibi yaşıyor. Dolayısıyla hiç kimse şöyle bir düşünce içinde olmasın. İnşaat sektörü Konya’nın herhangi bir yerinde çalıştığı gibi elbette çalışacak. Selçuklu’da, Meram’da, Karatay’da çalıştığı gibi Beyşehir’de de çalışacak. Konya Büyükşehir Belediye Meclisi, inşaat durdurma kararını sadece Beyşehir’de almıyor, yani aslında inşaat durdurma kararı da almadık. Sadece aldığımız karar, revizyona uğraması muhtemel yerlerde imar çapının verilmemesine yöneliktir. Bu kararla birlikte, bir yerin yıkılıp yeniden yapılması mı daha iyidir. Yani bina yaptıktan sonra bu binayı yanlış yapmışsınız bu binayı tekrar arka tarafa bir daha çekin, yıkın, yapın demek doğru olmayacağının anlatılması hedefleniyor. Dolayısıyla bu dönemde tabiri caizse hasta ameliyat odasında yatarken bu ameliyat masasında yatan hastaya narkoz verirseniz bir miktar uyutursunuz, işlemi yaparsınız, operasyonu yaparsınız ondan sonra ayıltırsınız. Yani şu sırada elbette ki biz de isteriz ki inşaat sektörünün devamlılığı sağlansın, bunda zaten bir sorun yok. Kısıtlama da bütün parsellere getirilen bir kısıtlama değil. Revizyona uğraması muhtemel yerlerde. Şimdi bu durdurma kararı, 11. Ayda oldu. Yani şu anda üç ay oldu bu öneri kararı alındı, imar çapının sorularak verilmesi. Aslında biz imar çapını durdurmuş da değiliz. İmar çapını Büyükşehir belediyesine sorun, eğer revizyona uğraması muhtemel yerlerde ise bunlarla ilgili görüşlerimizi belirtelim, durdurulması gerekiyorsa yarın vatandaş daha fazla mağdur olabilir” diye konuştu.

Şehir plancısı Necati Uyar ise toplantının sonunda Beyşehir’de yürüttükleri planlama çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirirken, yöneltilen soruları cevaplandırdı.
Kaynak: İHA