'İran Ortadoğu'da Eskisi Kadar Rahat Hareket Edemeyecek'

Hudson Enstitüsü uzmanı Doran: 'ABD'deki yeni yönetimle birlikte artık İran’ın eskisi kadar etkin olamayacak' Atlantik Konseyi uzmanı Alyahya: 'ABD, Trump yönetimi döneminde tekrar geleneksek müttefikleriyle çalışacak'.

Washington merkezli Hudson Enstitüsü uzmanı Michael Doran, ABD'deki yeni yönetimle birlikte artık İran'ın eskisi kadar etkin olamayacağını söyledi.

Hudson Enstitüsü tarafından düzenlenen “Yeni yönetimle birlikte Amerika’nın yeni müttefikleri: Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri” başlıklı konferansa, Doran'ın yanı sıra Atlantik Konseyi’nden Mohammad Alyahya ve Arab Vakfından Ali Shihabi konuşmacı olarak katıldı.

Doran, ABD’nin eski Başkanı Barack Obama’nın sekiz yıllık iktidarı süresince Ortadoğu’da İran’a bir alan açtığına ifade etti. Obama’nın İran politikasının sonucunda Tahran yönetiminin Suriye’de ve Yemen’de bir konum elde ettiğini kaydeden Doran, yeni yönetimle birlikte artık İran’ın eskisi kadar etkin olamayacağını belirtti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in, İran'ın balistik füze denemesi hakkında, 'Bugün itibarıyla İran'ı resmen uyarıyoruz.' açıklamasını hatırlatan Doran, Trump yönetiminin bu çıkışını “ABD Ortadoğu’daki yeni önceliklerini İran’a tavır alarak gösterdi.” şeklinde tanımladı.

Doran, bu süreç içerisinde ise Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin ABD’nin Ortadoğu politikasında tekrar “kilit” bir noktada olacağını kaydetti.

Atlantik Konsey’in Ortadoğu uzmanlarından Mohammed Alyahya da ABD’nin, Trump yönetimi döneminde tekrar geleneksek müttefikleriyle çalışacağını söyledi.

Buna karşılık ise İran’ın ABD’yi denemeye kalkacağını kaydeden Alyahya, İran’ın vekaletleri üzerinden Irak’ta ABD askeri kaçırmaya kalkışabileceği uyarısında bulundu. Trump yönetiminin İran çıkışı öncesi bu tür ihtimalleri değerlendirmiş olabileceğine vurgu yapan Alyahya, “Trump, İran’a olabilecek en sert çıkışlarını yaparak muhtemelen bir İran kalkışmasını bastırmak istiyor. Fakat İran da vekaletleri üzerinden ABD’yi yaralamak isteyebilir.” diye konuştu.

Trump’ın kabinesinde Flynn gibi birçok ismin İran’a karşı çok sert bir duruşunun olduğunu belirten Alyahya, “Trump’ın önümüzdeki yıllar içerisinde İran’a karşı nasıl bir tavır alacağı çok açık. Fakat Suriye konusunda hala kafalarda bir sürü soru işaretleri var.” dedi.

Arab Vakfından Ali Shihabi ise İran’ın Ortadoğu’daki çatışmalar sayesinde güçlendiğini söyledi.

Shibabi, “İran, DEAŞ ve El-Kaide’den yararlanıyor. Bu iki grup İran'a yönelik bir tehdit unsuru değil. Sünnilerin bulunduğu bölgelerde operasyon yapıyorlar.” diye konuştu.

Trump yönetiminin İran kontrolündeki Hizbullah gibi gruplara Ortadoğu’da eskisi gibi hareket alanı bırakmayacağını kaydeden Shibabi, “Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleriyle yakınlaşarak, İran’ın bölgede provakatif aktiviteler yapmasına mani olacaktır. Washington’dan gelen ilk sinyaller bu yönde.” ifadesini kullandı.

Kaynak: AA