'AB, Göçmenleri Libya'ya Geri Gönderemez'

BM Libya Özel Temsilcisi Kobler: 'AB, göçmenleri Libya'daki insanlık dışı şartlar altında ülkelerine geri gönderemez'.

Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler, Libya'dan, Akdeniz üzerinden gelen göç akınını durdurmak isteyen Avrupa Birliği'ne (AB), göçmenleri 'insanlık dışı şartlar' altındaki ülkelerine geri gönderemeyeceği uyarısında bulundu.

Kobler, BM Güvenlik Konseyinde Libya'daki gelişmelerin ele alındığı oturumun ardından düzenlediği basın toplantısında, Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin yeniden şekillendirilmesi konusunda yürütülen görüşmelerin ilerleyen günlerde sonuç verebileceğini söyledi.

Fas'ın Suheyrat kentinde geçen yıl imzalanan 'Libya Siyasi Anlaşması' üzerinde değişlikler yapmanın riskli olacağını ancak sorunları çözmediği için bu şekilde de bırakılamayacağını vurgulayan Kobler, anlaşma üzerindeki değişikliklerin sınırlı olması gerektiğini ifade etti.

Libya'da DEAŞ'ın kontrolü altında bölge kalmadığını ancak terör örgütünün hala tehdit oluşturduğunu belirten Kobler, teröristler, insan ve silah kaçakçıları, ve suç çetelerinin ülkedeki güvenlik boşluğundan faydalandığını kaydetti.

-'AB göçmenleri Libya'ya tekrar gönderemez'

Libya'dan, Akdeniz üzerinden Avrupa'ya olan göç akınını da değerlendiren Kobler, Avrupa'nın endişelerini anladığını ancak 'AB'nin, göçmenleri Libya'daki insanlık dışı şartlar altında ülkelerine geri gönderemeyeceğini' söyledi.

Kobler, Libya'daki siyasi ve ekonomik krize çözüm bulunması ve ülkedeki şartların iyileştirilmesiyle Libya'dan Avrupa'ya göçün engellenebileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA