Malatya Entegre Çevre Tesisinin İnşası Sürüyor

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından katı atıkların elektrik enerjisi üretiminde değerlendirilmesi amacıyla yaptırılan Malatya Entegre Çevre Tesisinin inşa çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, 4 yılı aşkın bir süredir altyapı çalışmaları devam eden ve geçen yıl ÇED raporu alınarak resmiyet kazanan Çevre Entegre Tesisi inşaatının, 2017 yılı sonlarına doğru bitirilerek hizmete girmesi hedefleniyor.

Tesisin hizmete girmesiyle birlikte Malatya genelindeki çöplerden saatte 10 megawatt elektrik enerjisi elde edilecek.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya Entegre Çevre Tesisi’nde yapılan çalışmaları yerinde inceledi.

Tesisteki çalışmaların yoğun bir şekilde sürdüğünü belirten Çakır, katı atıkların yarattığı çevre kirliliğinin ortadan kaldırılması ve zararsız hale getirilmesinin belediyelerin en büyük sorumluluklarından bir tanesi olduğunu, bunların verimli bir şekilde bertaraf edilerek geri dönüşümünün sağlanmasının büyük önem taşıdığını ifade etti.

Çakır, bu konuda 4-5 yıldır çalışma yürüttüklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

'Çöplerimiz öncelikle ilçe merkezlerde oluşturulacak 4 merkezde toplanacak. Merkez ve ilçelerle birlikte günlük 550-600 ton katı atık toplanarak öncelikle ön ayrıştırması yapılacak, daha sonra 3 farklı alanda enerji elde edilecek. Biyogaz reaktörden saatte 3 megawatt elektrik enerjisi elde edilecek. Gazifikasyon tesisinden ise saatte 4 megawatt enerji elde edilecek. Genel toplamda baktığımız zaman ise Malatya'nın çöplerinden 12-13 megawatt bulan bir enerjiyi kazanmış olacağız.'

Kaynak: AA