Erdoğan-Wirtu Ortak Basın Açıklaması

Etiyopya Cumhurbaşkanı Wirtu: 'Etiyopya'nın, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve halkına bitmeyen desteğini tekrar dile getirmek istiyorum. Terörle mücadelesi konusunda, ister yurt içindeki ister uluslar arası terörizmle mücadelesinde Türkiye'ye desteğimizi yineliyoruz''Türk halkı dik durarak bu terörist gruba (FETÖ) karşı demokrasilerini ve sevgili ülkelerini koruma yönünde çok büyük bir cesaret örneği göstermiştir. Bu bağlamda hükümetim, Gülen'e ait okulları Maarif Vakfına devretme kararı almıştır'

Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome Wirtu, 'Etiyopya'nın, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve halkına bitmeyen desteğini tekrar dile getirmek istiyorum. Terörle mücadelesi konusunda, ister yurt içindeki ister uluslar arası terörizmle mücadelesinde Türkiye'ye desteğimizi yineliyoruz' dedi.

Wirtu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Ankara'da olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren Wirtu, büyükelçi olarak Türkiye'de 8 yıl görev yaptığını, bugün burada tekrar bulunmanın 'evine dönmek' gibi bir şey olduğunu söyledi. Wirtu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kendisine ve heyetine gösterdiği sıcaklıktan ötürü teşekkür etti.

FETÖ'nün darbe girişimine değinen Wirtu, 'Etiyopya'nın, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve halkına bitmeyen desteğini tekrar dile getirmek istiyorum. Terörle mücadelesi konusunda, ister yurt içindeki ister uluslar arası terörizmle mücadelesinde Türkiye'ye desteğimizi yineliyoruz. Türk halkı da dik durarak bu terörist gruba karşı demokrasilerini ve sevgili ülkelerini koruma yönünde çok büyük bir cesaret örneği göstermiştir. Bu bağlamda hükümetim, Gülen'e ait okulları Maarif Vakfına devretme kararı almıştır.' diye konuştu.

Görüşmelerinde iki tarafı da ilgilendiren çok sayıda konuyu ele aldıklarını anlatan Wirtu, iki ülke arasındaki ilişkileri derinleştirmek için çeşitli kararlar aldıklarını bildirdi.

Bu kapsamda öncelikle ikili stratejik ilişkileri güçlendirme kararı aldıklarını vurgulayan Wirtu, taraflar arasındaki ilişkilerin köklerini tarihten aldığını ifade etti.

- Türk yatırımcılara çağrı

Karşılıklı ticari yatırımların potansiyelin çok gerisinde kaldığını anlatan Wirtu, bu boşluğu doldurmaları gerektiğini belirtti.

Özel sektöre daha fazla teşvik verilmesi gerektiğini, bu konuda yeni adımlar atılacağını ifade eden Wirtu, 'Ülkemizdeki Türk yatırımlarını, özellikle ihtiyaç duyulan imalat, enerji ve altyapı alanlarında daha fazla teşvik etmek istiyoruz. Türk firmaları yatırımlarını Etiyopya'da yapacaklarsa karşılaştıkları mali sorunların çözümü için çalışmalar yapıyoruz.' dedi.

Bir Türk firmasının ülkesinde demiryolu hattını yaptığını anlatan Wirtu, Etiyopya'ya, Türkiye'den hem kamu hem özel sektörden firmaları davet etti. Wirtu, Türk firmalarının ülkesinde sanayi bölgeleri kurabileceğini kaydetti.

- 'Türk halkının yanındayız'

Wirtu, Türkiye hükümetinden Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı vasıtasıyla kalkınma yardımı aldıklarını da söyledi.

Bugünkü görüşmelerinde iki ülkedeki üniversitelerde dil öğretiminin genişletilmesi konusunda çalışmaları da ele aldıklarını kaydeden Wirtu, Etiyopyalı öğrencilere yönelik burs sayısının artırılması konusunda ricada bulunduklarını ifade etti.

Bölgesel ve küresel düzeyde iki ülke ilişkilerinin nasıl geliştirileceği konusunu da görüştüklerini belirten Wirtu, 'Türk halkına yapılan terör saldırısını bir kez daha kınıyorum. Sayın Cumhurbaşkanına da taziyelerimi ilettim. Türk halkının yanındayız. Farklı bölgelerde olsak da terörle mücadelede ortağız. Biz Afrika burnunda terörle mücadele ediyoruz, Türkiye ise kendi bulunduğu bölgede terörle mücadele ediyor. Her iki ülkenin de terörle mücadeleye hangi formda olursa olsun büyük kararlılıkla ve daha da güçlü şekilde devam edeceği konusunda ortak bir anlayışa sahibiz.' değerlendirmesinde bulundu.

Wirtu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı da ülkesine davet ettiğini belirtti.
Kaynak: AA