Libya'daki Siyasi Durum

TM Başkanı Salih: 'Siyasi anlaşmada düzenlenmesini istediğiniz noktaları gelecek hafta içinde belirlemenizi ve bunun için Libya krizini çözmekle sorumlu Birleşmiş Milletler (BM) ve komşu ülkelerden oluşan komiteyle birlikte çalışacak bir komite kurmanızı istiyorum'.

Libya'da Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih, Libya Siyasi Anlaşmasında düzenlenmesini istedikleri noktaları belirlemeleri için meclis üyelerine gelecek haftaya kadar mühlet verdi.

Mısır'a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından ülkeye dönen Salih, meclis oturumunda yaptığı konuşmada, 'Siyasi anlaşmada düzenlenmesini istediğiniz noktaları gelecek hafta içinde belirlemenizi ve bunun için Libya krizini çözmekle sorumlu Birleşmiş Milletler (BM) ve komşu ülkelerden oluşan komiteyle birlikte çalışacak bir komite kurmanızı istiyorum.' dedi.

Salih, komşu ülkelerden oluşan komitenin yapısıyla ilgili bilgi vermedi ancak Mısır'ın, Genelkurmay Başkanı Mahmud Hicazi başkanlığında kurduğu komite, Salih ile başkent Kahire'de bulunduğu sırada bir araya gelmişti.

Birleşmiş Milletler öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Antlaşması'nı imzalamıştı. TM'ye, Siyasi Anlaşmada yapılmasını istedikleri düzenlemeleri belirlemesi yönünde uluslararası ve yerel düzeyde çağrılar yapılmış ancak TM tarafından bu konuda adım atılmamıştı.
Kaynak: AA