Organik Meyve Üretiminde Dünyada Bir Numarayız

Bu yıl 28.si düzenlenen dünyanın en büyük organik fuarı olan Uluslararası Organik Gıda ve Doğal Kişisel Bakım Ürünleri Fuarı BIOFACH& VIVANESS ürünleri fuarı Almanya’nın Nürnberg kentinde kapılarını ziyaretçilerine açıtı. 15-18 Şubat tarihleri arasında açık kalacak olan fuara 88 ülkeden 2 bin 785 firma stantlarında ürünlerini dünya piyasalarına sunmaya başladı. 47 bin 543 metrekarelik bir alanda düzenlenen fuarda katılımcıların yüzde yetmişlik bölümünü Almanya dışından gelen şirketler oluştururken, Doğal kozmetik üreticilerini sayısı 260’ı buldu.

Organik Meyve Üretiminde Dünyada Bir Numarayız


Organik bilinci arttırmalıyız

Dünya organik gıda ihracatının 70 milyar dolarları geçtiğini Türkiye’nin de organik gıda konusunda farklı yönlerinin olduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim kurulu Üyesi Mehmet Ali Işık, "kurum meyve işinde dünyada lider konumundayız. Üzüm, kayısı, incir ve fındık üretiminde dünyada bir numarayız. Ürün çeşitliliğine baktığımızda dondurulmuş organik gıda ürünleri fındık gibi çerezler, bakliyat ürünleri, yağ ürünlerimiz çay ürünlerimiz un ürünlerimiz gibi her geçen gün Türkiye’nin güçlü olduğu kalemlerde organik ürünlerde de ürünlerimiz artıyor. Devletimizin de bu konuda yaklaşık 25 yıldır uyguladığı organik tarıma destek programları bulunuyor. Destekleriyle birlikte organik tarımın yaygınlaşmasını teşvik ediyor. Dünya’da organik tarım bu kadar yüksek rakamlara ulaşabiliyorsa bunların arkasını araştırdığımızda hep devlet ve hükumet politikalarının olduğunu görüyoruz. Bazı ülkeler tarımlarının tamamını organik tarımdan olmasını hedefliyor. Bizimde bu konuda hedef belirtmemiz gerekiyor" dedi.

Organik ürünleri kendi pazarında büyütemeyenler ihracatını yapabilmesi mümkün değildir diyen Mehmet Ali Işık, "Önce kendi mevcut pazarınızda gerekli çeşitliliği, ürün sağlığını yerine getireceksiniz sonra bunu dış pazara açabileceksiniz. Bunu kendi ülkemizde çözmemiz gerekiyor. Bu da tamamen bir bilinç olayıdır. Organik tüketicilik organik bilinç gerektiriyor. Bunun için çalışma yapmalıyız organik bir ürün sağlıklı bir toplum ve gelecek nesiller demektir" açıklamasında bulundu.

2023 hedefi 2,5 milyar dolar

Ege İhracatçılar Birlikleri adına Biofach fuarında bulunan Gökay Çelikli her geçen yıl Organik fuara katılan Türk firmalarının arttığını bununda ihracata tesir edeceğini söyledi.

2023 hedeflerine baktığımızda Türkiye’nin şu anda 20 milyar dolar gıda ihracatı bulunduğunu söyleyen Çelikli, " Gıdı ihracatının 500 milyon dolarını organik ürünler oluşturuyor 2023 yılında 20 milyar dolarlık ihracatımızı 40 milyar dolara çıkarmaya hedeflerken organik ürünlerde ihracat hedeflerimizi 500 milyon dolardan 2,5 milyar dolara çıkması hedefleniyor. Önümezdeki yıllarda bu fuarda alan bakımından katılımcı sayısı olarak da arttırarak fuarın önemli katılımcılarından biri olmayı hedefliyoruz" dedi.

Çelikli Fuarda Türk ürünlerine ilginin olukça yoğun olduğunu söyledi.



Biofach ve Vivaness fuarını dünyanın farklı ülkelerinden 50 bine yakın sektör temsilcisinin ziyaret etmesi bekleniyor. Türkiye’yi Ege İhracatçıları Birlikleri organizasyonuyla fuarda 20 Türk firması, 12 bireysel katılan firmalarla birlikte toplam 32 firmayla birlikte Türkiye organik ürünlerini tanıtmaya başladı.

Dünyada 120’den fazla ülkede uygulanan organik gıda üretiminin yıllık cirosu 70 milyarın üzerinde bulunuyor.

Fuarda doğal ürünle sergilenirken, doğal ürünlerin geleceği, yenilikle konulu seminer ve konferanslar düzenleniyor. Organik Gıda Ürünleri, Organik hammadde ve yarı hazır ürünler, Organik sebze ve meyve ürünleri, Organik et, süt ve balık ürünleri, Organik hazırlanmış yiyecek ve kolaylık ürünler, Organik dondurulmuş gıda,Organik sağlık, gıda ve şarküteri, Organik bebek maması, Organik içecek, Tarımsal kaynakları ve işleme, Seedlings ve tohum,Doğal böcek ilacı ve bitki ürünleri koruma, Toprak improvers, Hayvan yetiştiriciliği ve beslemeleri, Hizmetler Organik Sanayi , Dernekler , Sertifika ve kontrol hizmetleri , Pazarlama ve yönetim danışmanlığı gibi organik gıdanın bütün yönleri fuarda yer aldı.
Kaynak: İHA