Aslan Balığı Aramak İçin Daldılar

Akdeniz'de son yıllarda popülasyonu artan zehirli aslan balığıyla ilgili gelişmeleri değerlendirmek için düzenlenen çalıştay kapsamında, Antalya'nın Kemer ilçesinde dalış gerçekleştirildi.

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TUDAV) tarafından Akdeniz'de son yıllarda popülasyonu hızla artan zehirli aslan balığına yönelik önlemlerin ele alındığı çalıştay kapsamında, Antalya'nın Kemer ilçesinde dalış yapıldı.

TUDAV tarafından, Birleşmiş Milletler Çevre Programı ve Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) iş birliği ile düzenlenen 'Doğu Akdeniz Aslan Balığı: Yeni Sorunlar, Yeni Çözümler (Dağılımı, Mücadele ve Yararlanma) Çalıştayı', Kemer ilçesinde yapılan dalış etkinliği ile sona erdi.

Kocaburun açıklarında yapılan dalışta, yerli ve yabancı uzmanlar dalgıçlar eşliğinde yaklaşık 20 metre derinlikte aslan balığı aradı. Dalış sırasında biri yetişkin 3 aslan balığına rastlandı.

TUDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, balıklardan birinin boyunun 40 santimetrenin üzerinde olduğunu, diğerlerinin ise yavru olarak yakalandığını kaydetti.

Yakalanan yavru aslan balıklarından, bu balık türünün artık Akdeniz'de yerleştiğini ve üremeye başladığı sonucunu çıkardıklarını anlatan Öztürk, 'Aslan balığı artık buraya yerleşmiş. Çok sayıda yavru balık gördük. Yerleşmiş bir balığı bulunduğu bölgeden söküp atmak ve yerli deniz canlılarına verdiği zararı azaltmak çok zor.' dedi.

Aslan balığının Akdeniz'deki sayısını azaltmak için özel bir tarifle yenmesini sağlayacaklarını anlatan Bayram Öztürk, geliştirdikleri tarife de renkli kostümleriyle dikkati çeken ünlü ABD'li sanatçı Lady Gaga'dan yola çıkarak 'Lady Gaga reçetesi' adını verdiklerini hatırlattı.

Öztürk, bugünkü dalışta yemeği tarifine uygun yapabilmek için yeterince balık yakalanamadığını da vurguladı.

Yetişkinleri 40 santimetreye kadar ulaşabilen aslan balıkları, uzun yüzgeçleriyle ilginç bir görüntüye sahip. Üst kısmında iğneler bulunan bu balık türü, temas halinde zehirlenmeye yol açabiliyor. Aslan balığı tarafından zehirlenmek, zaman zaman ölümlere bile neden olabiliyor. Zehirli dikenleri nedeniyle diğer yırtıcı türleri kendinden uzak tutabilen balık türü, Akdeniz'deki diğer canlı türlerini hızla tüketmesi açısından da 'risk' olarak değerlendiriliyor.
Kaynak: AA