MGK Toplantısı

Bildiriden: 'Ülkemizin karşı karşıya bulunduğu asimetrik saldırılara karşı, yurt içinde ve yurt dışında gereken her türlü tedbirin alınması konusundaki kararlılığımız teyit edilmiştir' 'Terör örgütlerinin muhatap olarak kabul edilip, bu örgütlere çeşitli usullerle silah yardımında bulunulmasının, terörün güçlenmesine ve yayılmasına zemin hazırladığı belirtilmiştir' 'Suriye’de gerçekleştirilen ateşkesin korunması ve güçlendirilmesi ile Astana toplantısı ayrıntılı şekilde ele alınarak, Türkiye'nin, siyasi geçiş sürecinin başlatılmasına yönelik çabalarını ve insani sorumluluklarını yerine getirmeye devam edeceği kaydedilmiştir' 'Kıbrıs meselesine çözüm bulunması için Cenevre'de yapılan görüşmeler kapsamlı şekilde ele alınmış, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin hak ve menfaatlerinin korunması hususunda atılacak adımlar değerlendirilmiştir'.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı ardından, 'Ülkemizin karşı karşıya bulunduğu asimetrik saldırılara karşı, yurt içinde ve yurt dışında gereken her türlü tedbirin alınması konusundaki kararlılığımız teyit edilmiştir.' açıklamasında bulunuldu.

Toplantının ardından yayımlanan bildiride, toplantıda, Türki̇ye'ni̇n mi̇lli güvenliğine yöneli̇k terör tehdidi i̇le güvenlik risklerine karşı,hukuk çerçevesinde alınan tedbirlerin kapsamlı şekilde görüşüldüğü belirtildi.

FETÖ/PDY, PKK ve DEAŞ terör örgütleriyle mücadele başta olmak üzere, 2016 yılında meydana gelen terör eylemleri̇ hususunda yıllık güvenlik değerlendirmesinin yapıldığı ifade edilen bildiride, 'İstanbul, Kayseri̇ ve İzmi̇r'deki̇ menfur terör eylemleri̇, Rus Büyükelçisini hedef alansui̇kast ve İstanbul'da yılbaşı gecesi yapılan hai̇n saldırı, adli ve i̇dari̇ soruşturmalargöz önünde bulundurularak her yönüyle ele alınmış ve saldırılar şiddetlekınanmıştır. Ülkemi̇zi̇n karşı karşıya bulunduğu asimetrik saldırılara karşı, yurt i̇çi̇nde ve yurtdışında gereken her türlü tedbirin alınması konusundaki kararlılığımız teyitedilmiştir. Bölücü terör örgütü ve uzantısı olan örgütler tarafından yapılan hai̇n saldırılar, Türki̇ye'ni̇n uluslararası kamuoyuna açıkladığı tezleri̇ni̇n doğruluğunu bi̇r kez dahagözler önüne sermiştir.' değerlendirilmesinde bulunuldu.

- 'Astana toplantısı ayrıntılı şekilde ele alındı'

Bildiride, terör örgütleriyle mücadeledeki haklılığın uluslararası düzeyde daha etkinşekilde anlatılması gerektiğinin vurgulandığı kaydedildi.

Di̇ni, mezhebi, etnik kavram ve hassasi̇yetleri̇ istismar eden terör örgütleri̇ ve onlarıdestekleyen odaklarla, ayrım gözetilmeksizin mücadeleye azi̇m ve kararlılıkla devamedileceği i̇fade edi̇len bildiride, 'Terör örgütleri̇ni̇n muhatap olarak kabul edi̇li̇p, bu örgütlere çeşitli usullerle si̇lahyardımında bulunulmasının, terörün güçlenmesine ve yayılmasına zemi̇n hazırladığıbelirtilmiştir.' denildi.

Bildiride, Suri̇ye ve Irak'taki son gelişmelerin de ayrıntılı şekilde değerlendirildiği, bu ülkelerdenkaynaklanan terör tehditlerinin, Türkiye'nin ve bölgeni̇n güvenlik ile istikrarınaetkileri̇ üzeri̇nde durulduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

'Suriye'de gerçekleştirilen ateşkesi̇n korunması ve güçlendirilmesi i̇le Astanatoplantısı ayrıntılı şekilde ele alınarak, Türki̇ye'ni̇n si̇yasi̇ geçi̇ş sürecininbaşlatılmasına yöneli̇k çabalarını ve i̇nsani̇ sorumluluklarını yeri̇ne getirmeye devamedeceği kaydedilmiştir.

Kıbrıs meselesine çözüm bulunması i̇çi̇n Cenevre'de yapılan görüşmeler kapsamlışekilde ele alınmış, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuri̇yeti̇'ni̇n hak ve menfaatleri̇ni̇nkorunması hususunda atılacak adımlar değerlendirilmiştir. Myanmar’da, Arakanlı Müslümanlar'ın durumu ele alınmış ve i̇nsani̇ yardımlarınartırılarak devam etmesinin gerekliliği vurgulanmıştır.'

Kaynak: AA