Bakan Yılmaz'dan OSB'deki Meslek Liseleri İçin Yönetim Çağrısı

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “Artık OSB’deki meslek liselerini biz yönetmek istemiyoruz, yönetimin içinde ticaret, sanayi odaları, esnaf odaları, belediyeler olsun, hep beraber ihtiyaçlar ne ise destek vererek Türkiye’nin yarınını daha aydınlık kılalım” dedi.

Bakan Yılmaz'dan OSB'deki Meslek Liseleri İçin Yönetim Çağrısı
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Manisa Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ziyaret etti. Ziyarette Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, İl Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Demir, Manisa OSB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Sarıgözoğlu da hazır bulundu.

İlk olarak okuldaki atölyeleri ziyaret eden Bakan Yılmaz, öğrencilerden ve öğretmenlerden yapılan çalışmalar ile dersler hakkında bilgi aldı. Öğrenciler Bakan Yılmaz’a robotik faaliyetleri de tanıtarak, küçük bir gösteri sergiledi.

“2020’de yüzde 60’a çıkaracağız”

Manisa Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Spor Salonu’nda öğrencilere hitap eden Bakan Yılmaz, “Türkiye’ye örnek gösterilebilecek bu okulu ziyaret etmekten onur duydum. Bu ülkeye yapılacak en önemli, en iyi yatırım eğitimdir. Eğitimden daha faydalı, iyi bir yatırım yok. Biz de bu düşünceyle Türkiye’de meslek eğitimin önemli olduğuna karar verdik. Mesleki eğitim oranı yüzde 43. Bu rakamla AB ile aynı seviyedeyiz. Ancak hedefimiz bunu yüzde 60’a çıkarmak. Bursa’da yüzde 61, İstanbul’da yüzde 53, Gaziantep yüzde 36. Mesleki eğitim oranını 2020’de yüzde 60’a çıkarmak istiyoruz. Bunun için de meslek eğitimini destekliyoruz. 2002’de eğitime ayrılan bütçe 10,5 milyardı, 76 üniversite dahildi. Bizim sadece meslek eğitimine ayırdığımız kaynak bu yıl 13, 5 milyar” dedi.

Bakan çağrı yaptı

Bu dönemde kaliteli mesleki eğitim vermek için organize sanayi bölgelerine açılan okulları desteklediklerini ve 23 bin 654 öğrenciye eğitim desteği verdiklerini dile getiren Bakan Yılmaz, “Bir yeni uygulama sadece OSB’lerde açılan özel mesleki teknik liselere değil aynı zamanda OSB dışında açılan özel mesleki teknik eğitimi de destekliyoruz. Çünkü Türkiye 2023 hedeflerine ancak ve ancak kaliteli mesleki eğitimle ulaşabilir. Bu amaçla zorunlu eğitimi 12 yıla çıkardık. Bu amaçla çıraklık eğitimini zorunlu eğitime aldık. Bu amaçla meslek lisesi mezunlarına teknisyen unvanı veriyoruz. Yine stajer çalıştıran işletmelere devlet desteği veriyoruz. İşverenlere şubat ayında bu yana 239 milyon para ödedik. Tematik meslek lisesi uygulamalarını yine bu dönemde yaygınlaştırdık. Yine artık meslek liselerini biz sadece bakan olarak yönetmek istemiyoruz, yönetimin içinde ticaret, sanayi odaları, esnaf odaları, belediyeler olsun, hep beraber ihtiyaçlar ne ise destek vererek Türkiye’nin yarınını daha aydınlık kılalım” diye konuştu.

Kaynak: İHA