Ünye Çöpten Kurtuluyor

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ünye ilçesinin hiçbir yerinde çöp depolamayacaklarını ve ilerleyen zamanlarda Akçay’daki vahşi depolama alanını, rehabilite ederek bir gezi ve seyir alanı haline getireceklerini söyledi.

Ünye Çöpten Kurtuluyor
Ünye’nin herhangi bir yerinde kesinlikle çöp depolama yapılmayacağına dikkat çeken Başkan Enver Yılmaz, çöp konusunun Ünye kamuoyunda çokça konuşulan ancak yapılacak çalışmaların yeterince izah edilemediği bir konu olduğuna dikkat çekti. Bu anlamda, birtakım noktaların yeterince anlaşılması durumunda yapılan çalışmaların esas mahiyetinin vatandaşlar tarafından takdirle karşılanacağını ifade eden Başkan Yılmaz, şu bilgileri verdi:

“Öncelikle Büyükşehirden önce belediyeler tarafından toplanan çöpler, il genelinde 23 ayrı noktaya vahşi depolama şeklinde gelişigüzel dökülüyordu. Biz buna son verdik ve yeni bir sistemi hayata geçirdik. Şu anda Altınordu ilçemizde yeni uygulamamızın bir örneği var. Altınordu ve civar ilçelerden toplanan çöpler, Karapınar Mahallemizdeki tesise getirilerek ayrıştırılıyor. Ünye Cevizdere’ye de bu tesisin aynısını ancak biraz daha küçük ölçeklisini kuruyoruz. Civar ilçelerden toplanan çöplerimiz buraya getirilerek ayrıştırılacak. Ardından yakılabilir mahiyette olanlar, Ünye Çimento’ya ve çöpün geriye kalan az bir miktarda bölümü de Çaybaşı’ndaki düzenli depolama sahasına götürülecek. Ünye ilçemizde kesinlikle herhangi bir depolama yapılmayacak.”

“Çöp Ünye Çimento’da yakılacak

Başkan Yılmaz, çöpten elde ettikleri atıktan türetilmiş yakıtı (ATY) Ünye Çimentoya sattıklarını belirterek, şöyle devam etti: “Çöpten büyük miktarda yakılabilir nitelikte, atıktan türetilmiş yakıt (ATY) elde ediyoruz ve bunu da Ünye Çimentoya satıyoruz. Ünye Çimento, bu yakıtı kullanabilmek amacıyla 30 milyon TL maliyetle bir tesis kurdu ve tesisi çöp alıp yakmaya hazır hâle getirdi. Şimdi bize ‘Çöple ilgili tesisler neden Ünye’ye yapılıyor?’ diye soruyorlar. Bu sorunun cevabı Ünye Çimento Fabrikasıdır. Bakanlık çimento fabrikasının bulunduğu yere tesisin kurulmasını uygun görüyor. Bu durum Tokat’ta, Kocaeli’nde, Konya’da kısacası her yerde böyle. Büyükşehir Belediyesi olarak, çimento fabrikasına verdiğimiz çöpün tonundan 5 TL para kazanıyoruz. Ünye Çimentonun atıktan türetilmiş yakıt kullanması sayesinde ise yılda 19 bin ton kömür yakmasının da önüne geçmiş olacağız. Bu vesileyle 88 bin ton karbondioksit salınımını engelleyerek Ünyemizin havasının daha temiz ve kaliteli olmasını sağlayacağız.”

Akçay’daki çöp alanı rehabilite edilecek

Akçay’daki alana çöp dökülmesine son vereceklerini ve ilerleyen zamanlarda burayı rehabilite edeceklerini söyleyen Başkan Enver Yılmaz, “Şu anda maalesef Ünye Akçay’da deniz kenarına çöp dökülüyor. Cevizdere’deki ayrıştırma tesisinin devreye girmesiyle birlikte bu alana çöp dökülmeyecek. Akçay’daki çöpleri de taşıyacak ve alanı rehabilite edeceğiz. Bu bölgeyi, çöpün ve kokunun olmadığı bir gezi ve seyir alanı hâline dönüştüreceğiz. Bununla ilgili de uygulanacak projeyi ilerleyen zamanlarda vatandaşlarımızla paylaşacağız” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA