CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu Açıklaması

'Türkiye, Eylül 2017Eylül 2018 döneminde en az 210 milyar dolar dış kaynak bulmak zorunda. Ekonomideki tüm bu olumsuz tablodan çıkmanın ilk şartı, siyasi belirsizlikleri artıran OHAL'i kaldırmak, demokrasiyi tüm kural ve kurumlarıyla yeniden tesis etmektir'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, "Türkiye, Eylül 2017-Eylül 2018 döneminde en az 210 milyar dolar dış kaynak bulmak zorunda. Ekonomideki tüm bu olumsuz tablodan çıkmanın ilk şartı, siyasi belirsizlikleri artıran OHAL'i kaldırmak, demokrasiyi tüm kural ve kurumlarıyla yeniden tesis etmektir." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, ekonomiyi bir krizin eşiğine getirecek gelişmelerin üst üste yaşandığını savundu.

İç ve dış piyasalara güven vermeden, normalleşmenin mümkün olmayacağına işaret eden Erdoğdu, bu ortamdan çıkmanın ilk şartının, tekrar bir hukuk devleti çizgisine dönme ve dış ilişkilerde barış yanlısı politika olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin, 2017 cari açığının 39-40 milyar doları bulacağını ileri süren Erdoğdu, "Türkiye, cari açığını dış kaynakla finanse etmekte güçlük yaşıyor ve açığın yüzde 40'ı kaynağı bilinmeyen döviz girişleri ve rezervler kullanılarak finanse ediliyor. Bu durum sürdürülebilir değil. Artan enerji ve emtia fiyatları nedeniyle 40 milyar dolarlar seviyesine yerleşen cari açığın aşağı inmesi mümkün değil." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğdu, gelecek 12 ayda ödenecek dış borcun Merkez Bankasınca "170 milyar dolar" olarak açıklandığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Bu rakam, cari açık ile birlikte toplam 210 milyar doları buluyor. Bir başka deyişle Türkiye, Eylül 2017-Eylül 2018 döneminde en az 210 milyar dolar dış kaynak bulmak zorunda. En riskli ülkeler arasında yer alan Türkiye'nin, ABD ve diğer ülkelerle yaşadığı ilişkiler göz önüne alınırsa dış kaynak bulmakta daha da zorlanacağını tahmin etmek güç değil. Hükümet kaynağı belirsiz zulaların dibini kazırken, rezervleri de tehlikeli biçimde eritiyor. Ekonomideki tüm bu olumsuz tablodan çıkmanın ilk şartı, siyasi belirsizlikleri artıran OHAL'i kaldırmak, demokrasiyi tüm kural ve kurumlarıyla yeniden tesis etmektir."
Kaynak: AA