Bursa'da Kentsel Dönüşüm Anlayışı Değişiyor...

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’da kentsel dönüşümü bundan sonra küçük ölçekli yerine ada ya da mahalle bazlı düşündüklerini belirterek, "Doğanbey konusunda farklı bir anlaşılma var. Ben acil eylem planında Doğanbey ile alakalı bir açıklama yapmadım. Tek yüksek katlı bina o değil. Adamların tapulu ruhsatlı binaları. Kim kimin malına el koyar. Rızaen bir şey gerçekleştirmedikten sonra kimin bir metrekaresini alabiliriz. Bizim olmazsa olmaz önceliklerimizden birisi değil. Öncelikle 3 merkez ilçedeki dönüşümü halletmeliyiz." dedi.

Bursa'da Kentsel Dönüşüm Anlayışı Değişiyor...
Büyükşehir Belediye Meclisi’nde konuşan Başkan Alinur Aktaş, şehrin son 3-4 aydır kentsel dönüşümü tartıştığını belirterek, "Geçtiğimiz günlerde tüm taraflarla bir toplantı yaptık. Neler yapacağımız konusunda tarafların görüşlerini aldık. 13 ilçemizin belediye başkanlarını davet ettik. Teknik ve imar işlerden sorumlu başkan yardımcılarını, imar komisyonumuzu ve akademik odaları davet ettik. 3 saatlik bir toplantı oldu. Herkesin söylediği aynı şey, kentsel dönüşüm olmalı. Bursa gibi hızlı büyüyen bir şehirde muhakkak olmalı. Kentsel dönüşüm olurken sosyal donatı alanları, otapark ve rekreasyon alanlarına dikkat edilmeli. "Çok yüksek katlı olmamalı" denildi. Alacağımız kararların sağlıklı olması için dikkatli adım atıyoruz. Küçük ölçekli yerlerde kentsel dönüşümler yerine ada bazlı, mahalle bazlı daha büyük ölçekli kentsel dönüşümler gerçekleştirmek gerekiyor. O zaman çözümler daha kolay ve sonuç odaklı olacağını ben de düşünüyorum. Merkez 3 ilçe belediye başkanımız ve imar komisyonumuz özellikle 3 noktada, tekrar bir daha değerlendirme yapılması sonucu ortaya çıktı. Yapılan kentsel dönüşümlerin yüzde 97’lik kısmı bu üç ilçede hayata geçirildiği çin buraya odaklandık" dedi.

"Doğanbey önceliğimiz değil"

Doğanbey ile ilgili tartışmalara da açıklık getiren Aktaş, "Kamuoyunda farklı bir anlama sebep olabiliyor. Ben acil eylem planında Doğanbey ile alakalı bir açıklama yapmadım. Kentsel dönüşüm konusunun artık usulüne uygun olarak zaptırapt altına alınması gerektiğini söyledim. Doğanbeyi örnek olarak söyledim. Tek yüksek katlı bina o değil. Adamların tapulu ruhsatlı binaları, kim kimin malına el koyar. Rızaen bir şey gerçekleştirmedikten sonra kimin bir metrekaresini alabiliriz. Bizim olmazsa olmaz önceliklerimizden birisi değil. Doğanbey şehirn ortasında kaldığı, hanlar bölgesi, Ulucami ve Uludağ’ı kapattığ için konuşuluyor. Doğru yerde konumlandırılırsa, müştemilatları ile donatılırsa yüksek katlı bina olabilir. Doğanbey’in yerinden dolayı olabilir. Kentsel dönüşümü tek başına algılamamak lazım" diye konuştu.

"Bakanlık bile yetkiyi kötü kullandınız" dedi.

MHP Grup Sözcüsü İhsan Bilgili; Çevre İl Müdürlüğü’nün 0,50 emsal artış kararıyla ilgili hazırladığı raporu okuyarak, "Burada, "yetkiyi kötü kullandınız" deniyor. Artan nüfus ihtiyacına göre, sosyal teknik altyapının ayrılmadığı görüldüğü ifade ediliyor. Riskli yapılara ilişkin ada bazında çözüm yapılmadığı ifade ediliyor. Bakanlık, "Planlı alanlar konusunda imar yönetmeliğindeki hükümlere uymadınız. "Bakanlığın verdiği izne göre uygulamada aykırılık tespit edilmiştir" deniyor. Şehir Plancıları Odası’nın mahkemeye müracaatı ve karar sonrasında yeniden görüşülürken yanlış karar aldığı ortaya çıkmıştır. Mahkeme kararına görea yeniden görüşülmesi teklif edilirken, aynı uygulama devam ettirildi. Çıkmaz bir sıkıntı söz konusu. Bunu aşmak için elbette toplantılar tertip ediliyor ama nasıl çözüm bulunacak. Şehrin tekrar dönüşümünü sağlamak bakımından tedbir almak lazım. Doğanbey Kentsel Dönüşüm konusunda görüşleriniz oldu. Mali sıkıntı içinde olan belediye, Doğanbey gibi büyük bir projeye girmesi şu aşamada doğru değil. Ama bunun farklı yöntem ve yolları var. Teknik heyetle çalışıldığında belki sıfır maliyetle çözüme kavuşturalacak yöntemler vardır. Bunu ortak akılla çözebiliriz" diye konuştu.

"Ortada bir cenaze var"

CHP Grup Sözcüsü Erdal Aktuğ ise başından beri haklı çıktıklarını savunarak, "20 meclis zaptına baktım. Söylediklerimizden farkı yok. "Bu kentsel dönüşüm başımıza çok çorap örecek" dedik. Bu sefer buradaki olayın çok daha büyük bir durum olduğunu görüyoruz. Doğru tektir. Artık tabiri caizse ortada bir cenaze var. Bunu kaldırmak gerekiyor. Oradaki insanlar da mağdur. Müteahhitler de mağdur. İmza atan arkadaşlarımızın da bundan sonraki süreçte yasal olarak başımıza bir çok şeyin geleceğini hissediyorum" diye konuştu.

Başkan Alinur Aktaş da, bu konuda çalışmaları sürdürdüklerini, 3 merkez ilçe başkanı ve komisyon üyeleriyle yeni bir toplantı sonrasında yol haritasını belirleyeceklerini kaydetti.

Kaynak: İHA