En büyüğü Türkiye

Üst aklın ekonomiyi çökertme planlarına rağmen Türkiye üçüncü çeyrekte yüzde 11 büyüdü. Büyüme ortalaması yüzde 2,5 olan AB ülkelerini sollayan Türkiye, G20 ve OECD ülkelerine de fark attı.

En büyüğü Türkiye
En büyüğü Türkiye
Türkiye bu yılın ikinci çeyreğinde yakaladığı yüzde 5,2'lik büyüme performansını üçüncü çeyrekte iki kattan fazla artırarak yüzde 11,1'e taşıdı. Türkiye, bu büyüme oranıyla söz konusu dönemde AB, G20 ve OECD ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı.

DÜNYA ÜLKELERİNİ SOLLADIK

Avrupa ülkeleri yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,1, üçüncü çeyreğinde ise yüzde 2,5 büyüdü. Böylece Türkiye, Avrupa ortalamasının 4 katından fazla yükseldi. Avrupa'da yılın üçüncü çeyreğinde en fazla büyüme kaydeden ülke Romanya oldu. Romanya söz konusu dönemde yüzde 8,8 büyüme başarısı yakaladı. Bu ülkeyi yüzde 7,2 ile Malta ve yüzde 5,8 ile Letonya izledi. Avrupa'nın önde gelen ekonomilerinden Hollanda bu dönemde yüzde 3, Almanya yüzde 2,3, İngiltere yüzde 2,1 ve Fransa yüzde 2 büyüdü. G20'de ise dünyanın en büyük ekonomilerinden Çin yüzde 6,8 büyürken, Hindistan ekonomisi yüzde 6,1 büyüme gösterdi. Türkiye, G20'de büyüme oranlarıyla öne çıkan bu ülkelere de fark attı.

En büyüğü Türkiye

23 ÇEYREK SONRA BİR İLK

Üçüncü çeyrekte GSYH, cari fiyatlarla yüzde 24,2 artarak, 827 milyar 230 milyon liraya yükseldi. Söz konusu rakam, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde 666 milyar 176 milyon lira seviyesindeydi. Üçüncü çeyrekte yüzde 11,1 büyüyen Türkiye ekonomisi, 2011 yılının üçüncü çeyreğinde kaydedilen yüzde 11,6'lık büyümenin ardından, 23 çeyrek sonra en yüksek büyüme performansını gösterdi.

En büyüğü Türkiye

Yerleşik hane halklarının ve hanehalkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların nihai tüketim harcamaları, üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 11,7 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 2,8, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 12,4 artış gösterdi.

İSTİKRAR SÜRECEK

Türkiye ekonomisi geçen yıl ekonomide yaşanan yavaşlama sonrası, hükümetin sağladığı başta Kredi Garanti Fonu olmak üzere istihdam ve vergi teşviklerinin desteğiyle, iç talep öncülüğünde birinci çeyrekte yüzde 5,2, ikinci çeyrekte yüzde 5,1 büyüme kaydetmişti.

EKONOMİYİ SANAYİ SIRTLADI

Bu yılın üçüncü çeyreğinde iktisadi faaliyet kollarına göre cari fiyatlarla en yüksek büyüme hızı yüzde 35,4 ile “imalat sanayii” sektöründe kaydedildi. Hizmetler sektörünün büyüme hızı yüzde 32,5, inşaat sektörünün büyüme hızı ise yüzde 29,4 oldu. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2017'nin üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,6, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,2 artış gösterdi.

Revizeler başladı

Goldman Sachs, pazartesi günü açıklanan üçüncü çeyrek büyüme verisinin ardından yayınladığı araştırma raporunda yılın son üç aylık döneminde çeyreklik bazda büyümenin yüzde 0.8 ile daha ılımlı olacağı tahmininde bulundu. Goldman'a göre 2018 yılı büyümesi ise yüzde 3.5 seviyesinde gerçekleşecek. Kurum, Türkiye'nin 2017 yılının tamamına ilişkin büyüme tahminini yüzde 7.0'a yükseltti.

HAYAL BİLE EDİLEMEZDİ

Ekonomiden S orumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Büyüme, hem yüksek hem kapsayıcı. Sanayi esas itici güç. Bir yıl öncesine göre hiç kimsenin hayal edemediği kadar güçlü bir performans söz konusu” dedi.

TAHMİNLERİ AŞACAĞIZ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, küresel kriz nedeniyle daralma yaşanan dönemden bu yana Türkiye ekonomisinin ortalama yüzde 6,7 büyüme başarısı gösterdiğini belirterek, “2017 yıl sonu itibarıyla yüzde 5,5 olan OVP beklentimizin de üzerinde bir büyüme yakalayacağız.” dedi.
En büyüğü Türkiye

İMALAT ÖNCÜ OLDU

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye ekonomisinde bu yılın üçüncü çeyreğindeki yüzde 11,1 büyümenin beklentileri aştığını belirterek, “Bu dönemde imalat sanayiindeki büyüme yüzde 15,8 olarak gerçekleşmiştir. İmalat sanayiindeki hızlı büyüme birçok sektörü de tetiklemiş ve o sektörlerde de büyümenin önünü açmıştır” ifadesini kullandı.

TEMELİMİZ SAĞLAM


Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 11,1 büyüyerek son 6 yılın en yüksek büyüme rakamına ulaştığını, bunun, Türkiye ekonomisinin ne kadar sağlam temeller üzerine oturtulduğunu gösterdiğini belirtti.