ABD Hazine Bakanı Mnuchin Açıklaması

'Kurumlar vergisi oranını ne kadar hızlı yüzde 20'ye indirirsek, ekonomi için o kadar iyi olacaktır' 'Bir yıllık erteleme tabii ki daha uzun bir gecikmeden daha iyi. Ancak vergi oranını hemen düşürmemiz ABD'li şirketlere avantaj sağlayacaktır'

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ülkede kurumlar vergisi oranını yüzde 35'ten yüzde 20'ye düşürmeyi amaçlayan vergi reformu yasa tasarısının erken yürürlüğe girmesinin ekonomi için daha iyi olacağını bildirdi.

Mnuchin, New York Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmada, ABD Başkanı Donald Trump'ın en önemli seçim vaatlerinden biri olan ve Cumhuriyetçi Parti milletvekillerinin üzerinde çalıştığı vergi reformu yasa tasarısını değerlendirdi.

Trump'ın tasarının hemen kabul edilerek yürürlüğe girmesini desteklediğini ifade eden Mnuchin, "Kurumlar vergisi oranını ne kadar hızlı yüzde 20'ye indirirsek, ekonomi için o kadar iyi olacaktır." dedi.

Mnuchin, ABD Temsilciler Meclisi ve Senato'nun farklı vergi tasarıları üzerinde çalıştığına işaret ederek, kurumlar vergisinin bir yıl gecikmeli olarak, 2019'da yürürlüğe girme olasılığını da değerlendirdi.

Mnuchin, bunun gerçekleşmesi durumunda, "Bir yıllık erteleme tabii ki daha uzun bir gecikmeden daha iyi. Ancak vergi oranını hemen düşürmemiz ABD'li şirketlere avantaj sağlayacaktır." yorumunu yaptı.

Temsilciler Meclisi'nin üzerinde çalıştığı tasarı ülkede kurumlar vergisi oranını gelecek yıl düşürmeyi öngörürken, ABD'li kaynaklara göre, Senato'nun hazırladığı tasarı ise bunun 2019'da gerçekleşmesini planlıyor.

Kurumlar vergisi oranının indirilmesinin 2019'a sarkma ihtimali yatırımcılarda endişe yaratırken, New York borsasında da kayıplara neden oldu.

Bugün, Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 1,07, Standard & Poor's 500 Endeksi de yüzde 1,08 düşüş gösterirken, Nasdaq Teknoloji Endeksi de yüzde 1,5 değer kaybetti. Endeksler, ilerleyen saatlerde kayıplarının bir kısmını geri aldı.
Kaynak: AA