KARDEMİR'in Kapatılmasına Karşı Yapılan Eylemlerin Yıl Dönümü

KARDEMİR Genel Müdürü Ünal: 'Üzerimizde çok değerli bir miras var. Bunun kıymetini bilmeliyiz. Bu mirası gelecek nesillere daha güçlü bir şekilde devretmeliyiz'

Karabük Demir Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Genel Müdürü Ercüment Ünal, fabrikanın 8 Kasım 1994'te kapatılmasına karşı yapılan eylemlerin 23. yıl dönümüne ilişkin, "Üzerimizde çok değerli bir miras var. Bunun kıymetini bilmeliyiz. Bu mirası gelecek nesillere daha güçlü bir şekilde devretmeliyiz." dedi.

KARDEMİR Eğitim ve Kültür Merkezi'nde eylemlerin yıl dönümü dolayısıyla "Anma, Anlama ve Geleceğe Taşıma" programı düzenlendi.

KARDEMİR'in kapatılmasını da içeren 5 Nisan 1994 tarihli kararların açıklanması ve sonrasında verilen mücadelelerin anlatıldığı sinevizyon gösterisinin yapıldığı programda, KARDEMİR'de çalışan bir işçinin kızı olan Zeynep Aydın, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen şiir yarışmasında birinci olduğu "Kurban Karabük" adlı şiirini okudu.

KARDEMİR Genel Müdürü Ercüment Ünal, programda yaptığı konuşmada, 8 Kasım ruhunu devam ettirdiklerini söyledi.

O ruhla şimdi fabrikanın yatırımlar yaparak büyüdüğünü ifade eden Ünal, ülkenin en büyük 18'inci şirketi olma yolunda hızla ilerlediklerini kaydetti.

- "8 Kasım'da Karabük yeniden doğmuştur"

KARDEMİR'in bir miras olduğunu vurgulayan Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizler bu mirasın emanetçileriyiz. KARDEMİR sadece Karabük için değil, başta ülkemizin dört bir yanında üretim gerçekleştiren yerli madencilerimiz olmak üzere, koklaşabilir kömürün üretildiği Zonguldak ve taşıma kapasitesinin yaklaşık yüzde 25'ini oluşturduğumuz TCDD için de büyük önem taşıyor.

8 Kasım'da Karabük yeniden doğmuştur ama Sivas, Malatya, Diyarbakır, Bingöl, Kayseri, Balıkesir ve Zonguldak gibi illerimizde yaşamını madencilikle sürdüren binlerce aile de gelirlerini bizim üretimimiz sayesinde sağlamaktadır. Yine bizden önce çok yüksek fiyatlarla ve tonajlarla ithal edilmek zorunda kalınan demir yolu rayı artık şirketimiz tarafından üretilmektedir ve TCDD yarı fiyata ve küçük tonajlarla ihtiyacını karşılayabilmektedir."

KARDEMİR'i ayakta tutabilmek için her gün 8 Kasım'ı hissederek daha çok çalışmak zorunda olduklarını aktaran Ercüment Ünal, "Üzerimizde çok değerli bir miras var. Bunun kıymetini bilmeliyiz. Bu mirası gelecek nesillere daha güçlü bir şekilde devretmeliyiz." şeklinde konuştu.

Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci ise 8 Kasım 1994'te Türkiye'nin en büyük işçi hareketlerinden birisinin ortaya çıktığını ve hareketin bugün "fabrikalar kuran fabrika" unvanıyla anılan KARDEMİR'in yaşamasında önemli bir kilometre taşı olduğunu kaydetti.

Programda, 8 Kasım 1994'te yapılan eylemlere şahitlik eden Taner Canyurt, Celal Bulut, Ersin Öztürk, Enver Tümen, Atilla Aygün, Erdoğan Dinçel, Ruhi Ayhan, Nazım Çapraz ve Mehmet Çetinkaya, o gün yaşananları anlattı.
Kaynak: AA