"Türkiye’nin Kürtlerle bir problemi yok"

Başbakan Yıldırım, İngiltere'de Düşünce Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada gündeme ait önemli açıklamalarda bulundu.

'Türkiye’nin Kürtlerle bir problemi yok'
Binali Yıldırım 'Türkiye'nin Kürtlerle bir problemi yok. Bizim milyonlarca Kürt vatandaşımız var. Ama hepsi Türkiye'nin toprak bütünlüğüne saygılıdır' dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Londra'da düşünce enstitüsünde konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından satır başları:

'Ortadoğu, kronik bir şekilde çatışmaların, terörün hakim olduğu bir coğrafyaya dönüştü. Çok fazla kan ve gözyaşı döküldü.

Uluslararası toplum, Suriye'de akan kanın durması için gerekli etkiyi gösteremedi. Bölgede buhran sürdürülemez bir hale dönştü.

Terör örgüteri, otorite boşluğıundan istifade ediyor. Suriye'nin içten içe yanarak enkaza dönüşmesine Türkite kayıtsız kalamaz.

6 yılda Suriye'den ülkemize sığınan göçmenlerin 250 bin bebeği, gözlerini dünyaya Türkiye'de açtı. Sağlık ve eğitim hizmetlerinden Türk vatandaşları gibi istifade ediyorlar.

Suriye'de bir an önce kalıcı barışa gidecek yolları uluslararası camia birlikte hareket ederek açmalı.

DEAŞ'la mücadelede çok ciddi başarı sağlandı. Fırat Kalkanı Harekatı'nda çok önemli bir iş yaptık. Operasyonlarda 3 bin dolayında DEAŞ'lı tutuklanarak hapse atıldı.

ABD önceki yönetim tarafından alınan kararla DEAŞ'la mücadelesini YPG/PYD ile yaptı. Bizim için bir tercih değil bir mecburiyet dediler. Biz bunu anlamakta zorluyoruz.

Kuzey Irak'ta refrandum sorunu çıktı. Bir sorun biter bitmez bir başka sorun kapıyı çalıyor. Birçok ülke bunun yanlış olduğunu söyledi. Gelinen noktada yanlış görüldü.

Türkiye'nin Kürtlerle bir problemi yok. Bizim milyonlarca Kürt vatandaşımız var. Ama hepsi Türkiye'nin toprak bütünlüğüne saygılıdır.

PKK'ya karşı amansız bir mücadele sürdürüyoruz. Bizim Suriye ve Irak'ta itirazımız Kürtlere değil.

İran 500 yıldır sorun yaşamadığımız bir komşumuz. Din ve mezhep konusu, ülkelerin asla siyaseti olamaz. Bu yolla ülkeler şekillendirilemez.

Avrupa'daki mezhep savaşlarının geçmişte nasıl bir bedeli olduğunu unutmayalım. Biz bölgede herhangi bir inanç veya mezhebin yayılması konusundaki gayreti iyi niyetli görmeyiz.

NATO'nun geleneksel bir üyesi olan Türkiye'nin bölgedeki rolü gittikçe artmaktadır. Her yeni gelişmede Türkiye kilit bir rol oynamaktadır.

FETÖ firarilerini yargı önüne getirip yargılamak istediğimizde bazı dostlarımızın tavrı ibret vericidir.'