Vatandaşa e-devlet kolaylığı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, su, elektrik ve gaz gibi aboneliklerin de sistem üzerinden taşınabileceğini söyledi.



Kamu Bilişim Zirvesi’nde bir araya geldiğimiz Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Aka’ya Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, Türksat Genel Müdürü Cenk Şen ve Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç eşlik etti.
KAMUDA KÂĞIT BİTTİ
Suat Hayri Aka, Türksat’ın geliştirdiği yazılımla kamuda dijital postalama yazışmanın başladığını ifade ederken “gizli” ibaresi olan kurum yazışmaları dışındaki resmi evrakları 158 kurumun dijital ortamda gerçekleştirmeye başladığını açıkladı. Bugün nikâh dairelerinde ve tapu dairelerinde sadece ıslak imzanın kullanıldığını belirten Aka, Kayıtlı Elektronik Posta sistemi ile geri kalan işlemlerin şifreli dijital hale getirildiğini belirtirken “ev’lenme dışındaki işlemler dijital ortama girdi. Türksat’ın geliştirdiği “Elektronik Belge Yönetim Sistemi” sayesinde başta Başbakanlık olmak üzere tüm bakanlıklar birbiriyle kâğıtsız haberleşiyor. Yani, bakanlıklar arasındaki haberleşme elektronik ortamda yürüyor.
Bir aydır söz konusu kurumlar arasında kâğıt dolaşmıyor. Ayrıca mevzuatlar güncellenecek, yetkiler düzenlenecek. Vatandaş, bir işlemi için 3-4 bakanlıkla olan işini tek noktadan ve elektronik ortamdan çözebilir hale gelecek. Bu şimdilik proje aşamasında” dedi.
Aka, kamuda ortak platform projesiyle 5 yılda 11 milyar TL’lik tasarruf sağlayacağını söyledi. Aka, Projenin fizibilite çalışmasının Şubat 2018’de tamamlanacağını belirtti.
YERLİ WHATSAPP ‘E-HABERLEŞME’ ADIYLA BAŞLADI
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, kamu kurumu personelinin arasındaki görüşme ağının güvenliğinin de önemli olduğunu ifade ederken bu konuda da ilk kez yerli mesajlaşma programı geliştirdiklerini ifade ederken “Başka platformlar üzerine geliştirilmiş bir messenger değil bu. Tamamen yerli yazılım. Adı e-haberleşme, ve biz şu an bunu aktif olarak kullanıyoruz” diye konuştu.
BULUT BİLİŞİM SİSTEMİ İÇİN ÇALIŞILIYOR
Suat Hayri Aka, geliştirilme sürecindeki bulut sistemi hakkında şunları söyledi: “Şimdi bulut sistemi de yapılıyor. Geliştirilme safhasında. Verimizi kendimiz saklıyoruz. Bilgimizin güvenliğini de kendimiz yerli kurumlar tarafından sağlıyoruz.”