Teknik Müşavirlik Çalıştayı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Öztürk: 'Uluslararası boyutta rekabet edebilecek seviyeye ulaşmak için mühendislik ve müşavirlik sektörünün geliştirilmesi, teknolojik olarak da son noktaya çıkarılması gerekmektedir'.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, uluslararası boyutta rekabet edebilecek seviyeye ulaşmak için mühendislik ve müşavirlik sektörünün geliştirilmesi, teknolojik olarak da son noktaya çıkarılması gerektiğini belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, sektörün sorunlarına çözüm yolu bulmak amacıyla "Teknik Müşavirlik Çalıştayı" düzenlendi.

Çalıştayın açılışında konuşan Öztürk, sektörle alakalı alınması gereken önlemlerin değerlendirileceğini, bu konuda yapılması gerekenleri ortaya koyacaklarını söyledi.

ABD'nin teknik müşavirlik bakımından 5 milyon çalışanı bulunduğunu ve sektörel büyüklüğün ise 200 milyar dolar civarında olduğunu belirten Öztürk, Türkiye'de ise bu rakamın yaklaşık 22 bin firma civarında ve 85 bin çalışan olduğunu ifade etti.

Mustafa Öztürk, Türkiye'de bu sektörde çalışan kişi sayısının az, sektörün büyüklüğünün 500 milyon dolar civarında olduğuna işaret ederek uluslararası boyutta rekabet edebilecek seviyeye ulaşmak için mühendislik ve müşavirlik sektörünün geliştirilmesi, teknolojik olarak da son noktaya çıkarılması gerektiğini belirtti.

Kamunun içerisinde faaliyet gösteren müşavirlik hizmetlerinin artık dışarıdan alınması gerektiğine ve bu sayede gelişebileceğine dikkati çeken Öztürk, şunları kaydetti:

"AB projelerinin tamamında biz bunu gerçekleştiriyoruz. Uygulama yani yapım kısmına geçtiği zaman bununla ilgili müşavirlik hizmeti alınarak sonuna kadar projenin takibi ve işlemlerin devamını sağlıyoruz. AB projeleriyle şunu görüyoruz ki biz AB projelerinin inşaatında varız ama projesinde yokuz. Bir tane firmamız var Türkiye'den bu ihaleleri alan. O zaman bunları da tüm yönleriyle masaya yatırıp neden bu sektörde, Türkiye'deki ihalelerde yerli firmalar bu işleri alamıyor diye bu toplantıda değerlendirip önümüzdeki süreçte bu sektörün canlanması, içeride yükselmesi ve uluslararası boyuta dönüşmesi için yapmamız gerekenleri burada değerlendirmemiz lazım."
Kaynak: AA