ANKA KOAH'a Dikkat Çekti
Özel Gaziantep Anka Hastanesi, 16 Kasım Dünya KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) günü nedeniyle bir Alışveriş Merkezi’nde stant açtı.

KOAH’ın belirtileri
KOAH’ın en önemli belirtilerinin nefes darlığı, öksürük ve balgam olduğunu söyleyen Özel Gaziantep Anka Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Belgin İkidağ, belirtilerin farklı solunum yolu hastalıklarıyla da örtüşmesi ve toplum arasında yaşlılığa atfedilen belirtilerle karıştırılmasının KOAH’a ilişkin erken tanıyı zorlaştırdığını dile getirdi. Dr. Belgin İkidağ, “Hastalık nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma, göğüste tıkanma, hırıltılı solunum ve morarma gibi yakınmalara yol açar. Ancak bu yakınmalar ani başlayıp, kısa süren, gelip geçici bir şekilde olmayıp, aylarca, yıllarca devam eden ve giderek artan bir seyir gösterir. KOAH teşhisi konan kişilerin büyük çoğunluğu sigara içen ya da çok uzun süre sigara içmiş ve bırakmış kişilerden oluşmaktadır. Hastalık sinsi ilerlediği için ve sigara bağımlıları öksürük, balgam çıkarma gibi şikayetleri önemsemedikleri için, KOAH teşhisi konduğu zaman hastalar akciğer kapasitelerinin önemli bir kısmını kaybetmiş olmaktadırlar. İleri düzey KOAH hastalarının yürürken, otururken hatta dinlenirken bile nefes almakta büyük sıkıntı çekiyor. Erken teşhis, uygun ve doğru tedavi yöntemleri ile hastalığı kontrol altına almak mümkün” diye konuştu.
İkidağ, KOAH hastalarını yaşamlarını kolaylaştırmak için sigarayı bırakmaları, düzenli egzersiz yapmaları, doğru beslenmeleri, nefes egzersizleri yapmaları ve doktorlarıyla sürekli iletişim halinde olmaları konusunda da uyarılarda bulundu.
