Jae-İn Ve Jinping, APEC'te İlişkileri Düzeltti

Çin ve Güney Kore liderleri Vietnam’ın Danang şehrinde devam eden APEC toplantıları esnasında ikili görüşme gerçekleştirdi. Liderler, iki ülke arasındaki ilişkinin düzeldiğini belirtti.

Çin ve Güney Kore liderleri Vietnam’da ikili görüşme gerçekleştirdi. İki lider, iki ülke ilişkilerinin düzeldiğini açıklayarak Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılması için çalışmaların sürdürülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

ABD, Güney Kore’ye Bölge Yüksek irtifa Füze savunma sistemi (THAAD) konuşlandırmış, Çin ve Güney Kore arasındaki ilişkiler gerilmişti. Bu görüşmeyle iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmeye başladığı belirtildi. Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Çinli mevkidaşı Şi Jinping’e, "Dört ay sonra seni tekrar gördüğüme memnun oldum” dedi.

İki lider geçtiğimiz Temmuz ayında Hamburg’da yapılan G-20 toplantısında biraraya gelmişti. Güney Kore’ye THAAD füze savunma sisteminin konuşlandırılmasını, Çin protesto etmiş, uzun süren anlaşmazlıklar yaşanmıştı. Güney Kore Devlet Başkanı Moon, iki ülkenin ilişkilerinin normalleşmesinden ve işbirliği konusunda anlaşma sağlanmasından memnun olduğunu dile getirdi.

Çin Devlet Başkanı Şi de, bu görüşmenin Güney Kore - Çin ilişkilerinin dönüm noktasını teşkil ettiğini belirterek, “Bugünkü görüşme iki ülke arasındaki ilişki ve işbirliğini geliştirmek için büyük bir fırsat” dedi.

Jinping ise, Güney Kore - Çin ilişkilerinin öneminin altını çizdi.
Kaynak: İHA