Atatürk ESOGÜ'de De Anıldı

Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 79. yıl dönümünde tüm yurtta olduğu gibi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ)’nde de anıldı.

Atatürk ESOGÜ'de De Anıldı
Anma programı üniversite akademik ve idari personeli ile öğrencilerin de katılımlarıyla, Rektör Prof. Dr. Hasan Gönen tarafından ESOGÜ Atatürk ve Gençlik Anıtı’na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Anıttaki törenin ardından ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki programa geçildi.

Kongre ve Kültür Merkezi’nde Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak ve il protokolünün de katılımlarıyla gerçekleşen programda ise ESOGÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAM) ile ESOGÜ Halkbilim Araştırma ve Uygulama Merkezi (HAMER)’nin birlikte hazırladığı “Atatürk’ün Gösterdiği Her Yerde Biz Varız” adlı müzikli sunum yer aldı.

Etkinliğin takdim konuşmasını yapan ESOGÜ ATAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Cezmi Karasu, bulunduğumuz coğrafya ve yaşadığımız iklimin Atatürk’süz geçen 79 yılda bizi sürekli sınadığını ve hala da sınamakta olduğunu söyledi.

Bu geçen sürede Atatürk’ün bize miras bıraktığı Cumhuriyet ve milli bilincin değerinin ve öneminin daha iyi anlaşıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Cezmi Karasu, Arap coğrafyasında ya da Ukrayna’da milli birliğini tamamlayamamış olmanın nasıl sıkıntılar ortaya çıkardığının çok acı deneyimlerle görüldüğünü kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Cezmi Karasu, Atatürk’ün millet tarifi yaparken bu topraklarda yaşayan bir tek ferdi bile dışarıda bırakmaksızın “Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir” şeklinde kucaklayıcı bir tanım ortaya koyduğunu ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Cezmi Karasu herkesi kucaklayan bir milli bilinç anlayışına sahip olma, insanları başka hiçbir özelliğine bakmaksızın sadece yeteneklerine göre değerlendirme ve çağdaş dünyanın gereklerini yerine getirme ilkelerine sahip çıkarak Atatürk’ün bıraktığı mirası ayakta tutabileceğimizi kaydetti.

Tören için hazırladıkları sunumun amacının Atatürk’ün sevdiği şarkıları aynı duygularla terennüm etmek olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Cezmi Karasu, millet olmanın aynı zamanda o milletin bağrından kopmuş müzikleri aynı duygularla ve aynı his tellerinden seslendirebilmek olduğunu da sözlerine ekledi.

Takdim konuşmasının ardından sunum için sahne alan okuyucular ve orkestra dinleyenlere duygu dolu anlar yaşattı.
Kaynak: İHA