'Sultan 5. Mehmed Reşad Ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu' Yarın Başlayacak

TBMM Başkanı Kahraman: 'Tarih, bir milletin hafızasıdır. Tarih, mazi ile istikbal arasında bağ kurmaktır, geçmişin tecrübelerinden geleceği planlamakta yararlanmaktır. Tarih konusunda, tarih şuuru noktasında çok hassas ve duyarlı olmamız lazım' '2 Kasım'da başlayacak sempozyuma, 78 akademisyen katılacak. Akademisyenlerden 15'i, 8 farklı ülkeden gelecek. Sempozyum sonrasında sunulan tebliğleri esas alarak, Sultan Reşat hakkında kapsamlı bir kitap basımı da gerçekleştirilecektir'

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Tarih, bir milletin hafızasıdır. Tarih, mazi ile istikbal arasında bağ kurmaktır, geçmişin tecrübelerinden geleceği planlamakta yararlanmaktır. Tarih konusunda, tarih şuuru noktasında, çok hassas ve duyarlı olmamız lazım." dedi.

Kahraman, TBMM Genel Sekreter Yardımcılığı (Milli Saraylar) tarafından düzenlenen "Sultan 5. Mehmed Reşad ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu"nun Dolmabahçe Sarayı'ndaki tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, TBMM'nin tarihi varlıkların korunması, kültürün yaşatılıp yaygınlaştırılması ve gençlerin manevi ve milli şuurla yetişmesi için tarih, irfan ve sanat alanında faaliyetler yürüttüğünü, yayınlar yaptığını söyledi.

Bu kapsamda, TBMM Başkanlığı'nın 2006'da "150. Yılında Dolmabahçe Sarayı", 2011'de "Sultan Abdülmecid ve Dönemi", 2016'da ise "Sultan İkinci Abdülhamid ve Dönemi" sempozyumlarını tertip ettiğini ifade eden Kahraman, "Tarih, bir milletin hafızasıdır. Tarih, mazi ile istikbal arasında bağ kurmaktır, geçmişin tecrübelerinden geleceği planlamakta yararlanmaktır. Tarih konusunda, tarih şuuru noktasında çok hassas ve duyarlı olmamız gerekiyor. Hiç şüphesiz bunun nedeni, tarihin geleceğe ışık tutması ve milletimize istikamet göstermesinden kaynaklanmaktadır." diye konuştu.

Kahraman, Türk milletinin cihan devletinin varisleri olduğunu ve köklü bir medeniyetin mensupları olduğunu aktararak, sözlerine şöyle devam etti:

"Tarih şuurundan yoksun olmak, maziyi reddetmek, geleceği karartmaktır, köksüzlüğe davetiye çıkarmaktır. Geçmişi, hesaplaşma, nizalaşma alanı olarak görmeden, tarihimizi, medeniyetimizi bilmeli ve sahip çıkmalıyız. Bu vesileyle yarın başlayacak ve üç gün sürecek olan 'Sultan Reşad ve Dönemi Sempozyumu'nun hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum. Yakın tarihimizi anlamak ve aydınlatmak noktasında inşallah bu faaliyetlerimizi önümüzdeki yıllarda da devam ettireceğiz. 19 ayrı oturumda gerçekleştirilecek olan sempozyum, Medhal Salonu ve Meşkhane Salonu olmak üzere iki ayrı salonda yapılacaktır."

- "78 akademisyen katılacak"

Yarın başlayacak sempozyuma 78 akademisyen katılacağını, akademisyenlerden 15'inin 8 farklı ülkeden geleceğini bildiren Kahraman, "Sempozyum sonrasında sunulan tebliğleri esas alarak, Sultan Reşad hakkında kapsamlı bir kitap basımı da gerçekleştirilecektir. Sempozyum sürecinde iki ayrı sergi açılacaktır. Bir diğer faaliyetimiz İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bandosu ve Mehter Takımı’nın ortaklaşa icra edeceği konser olacaktır. Hem klasik mehter marşları hem son dönem Osmanlı marşları hem de Sultan Reşad’a ait marşlar, iki farklı koro tarafından birlikte icra edilecektir. Konserimiz 3 Kasım Cuma günü akşamı saat 20.00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleştirilecektir." ifadelerini kullandı.

Bir başka önemli çalışmalarının da Sultan Reşad ve dönemini konu alan belgesel olacağını dile getiren Kahraman, arşiv belgeleri ve hatıratlar başta olmak üzere orijinal kaynaklardan faydalanarak, döneme ait video, fotoğraf ve gazete gibi görsel malzemelerin kullanıldığı ve dönemin uzmanı önde gelen tarihçilerinin fikir ve yorumlarının yer aldığı 45 dakikalık belgeselin gösteriminin yapılacağını kaydetti.

Kahraman, sempozyumun çok fazla bilinmeyen Sultan 5. Mehmed Reşad döneminin anlaşılması ve Osmanlı Devleti'nin çöküşünde hangi iç ve dış güçlerin dahli olduğunun tespit edilmesine yardımcı olmasını temenni ederek, emeği geçenlere teşekkür etti.

- Sergi açılışı yapıldı

Bu arada, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Dolmabahçe Sarayı'nın idare binasının alt katında, "Sultan 5. Mehmed Reşad Dönemi Sergisi"nin açılışını gerçekleştirdi.

Kahraman, 72 eserin yer aldığı serginin açılış kurdelesini beraberindeki heyetle kestikten sonra, tarihi bilmek zorunda olduklarını dile getirdi. Mazilerinin koca bir cihan devleti olduğuna işaret eden Kahraman, cetlerini iyi tanımaları gerektiğini vurguladı.

Kahraman ve beraberindekiler, daha sonra resim sergisini gezdi.
Kaynak: AA